Ημέρα γεμάτη χορό - Εκπαιδευτικά Προγράμματα - Συμπόσιο για τη Λούλα Αναγνωστάκη

img

Στις 7 Ιουνίου, η Πειραιώς ανοίγει στο κοινό, για την Ημέρα Χορού, που διοργανώνεται για πρώτη χρονιά! Για μια ολόκληρη μέρα, η Πειραιώς 260 αφιερώνεται στον χορό και στις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει. Μια σειρά από δράσεις (ανοιχτά μαθήματα, συζητήσεις, προβολές)

Μια μέρα γεμάτη χορό 

7 Ιουνίου

Πειραιώς 260

Ώρα: 12:00 και για όλη τη μέρα

Για μια ολόκληρη μέρα, η Πειραιώς 260 αφιερώνεται στον χορό και στις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει. Μια σειρά από δράσεις (ανοιχτά μαθήματα, συζητήσεις, προβολές) καταλαμβάνουν ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και κορυφώνονται σ' ένα χορευτικό πάρτυ. Καλλιτέχνες και κοινό, μικροί και μεγάλοι, μπορούν ν' ανακαλύψουν πτυχές του χορού που τους ενδιαφέρουν και τους αφορούν. Μια πρόσκληση, και πρόκληση, ανοιχτή σε όλους.


Πειραιώς 260, Ε

Μαθήματα χορού για όλους

Ανοιχτά μαθήματα για όλους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, από την Αγγελική Στελλάτου και τον Γιάννη Νικολαΐδη.

12:30-14:00 Αγγελική Στελλάτου

17:00-20:00 Γιάννης Νικολαϊδης

Πειραιώς 260, αυλή

Εφήμερο αρχείο χορού – μια διαφορετική έκθεση

Χορογράφοι, χορευτές, άνθρωποι του χορού προσφέρουν υλικό για να φτιαχτεί ένα εφήμερο αρχείο για τον χορό στην Ελλάδα, που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό μόνο αυτή την ημέρα.

Πειραιώς 260, Ε

Δέκα επί Θήβας

19:30-20:30

Προβολή της βιντεοσκοπημένης παράστασης από το Εργαστήριο Χορού της ΕΛΣ στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θηβών

H Εναλλακτική Σκηνή και οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ οργανώνουν για δεύτερη χρονιά το Εργαστήριο Χορού στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θηβών. Η Ομάδα Χορού Κρατουμένων Γυναικών επιχειρεί, στη δεύτερη εμφάνισή της, να παρουσιάσει μια σύντομη, αλλά θαρραλέα εισαγωγή στην ιστορία του μοντέρνου και σύγχρονου χορού – οι συμμετέχουσες συναντούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος και χαρά, έργα μεγάλων χορογράφων, δίνοντας την ευκαιρία και στις συγκρατούμενές τους να έρθουν σε επαφή με υλικ από έργα ρεπερτορίου. Την παράσταση αυτή, με τίτλο Δέκα επί Θήβας, βιντεοσκοπημένη, και πριν ακόμη κάνει πρεμιέρα, παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αθηνών σε πρώτη προβολή. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις υπεύθυνες σχεδιασμού και υλοποίησης Χαρά Κότσαλη και Κατερίνα Σπυροπούλου.

Πειραιώς 260, Ε

21:00-22:30

Γνωριμία με χορογράφους – μια διαφορετική παράσταση

Κοινές ερωτήσεις, συγκεκριμένος χρόνος, διάφορα υλικά.

Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με σύγχρονους έλληνες χορογράφους μέσα από μια οργανωμένη, αλλά και παιγνιώδη «παράσταση».

Συμμετέχουν οι χορογράφοι: Μαρία Γοργία, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Ίρις Καραγιάν, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Χρήστος Παπαδόπουλος, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου & Ηρώ Αποστολέλλη.

Πειραιώς 260, Δ - κήπος

22:30

Πάρτυ με τον Jerome Kaluta στην επιλογή της μουσικής

Ελεύθερη είσοδος όλη μέρα

img

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, στην προσπάθεια ενίσχυσης του εκπαιδευτικού προσανατολισμού του, οργανώνουν για 3η χρονιά φέτος σειρά εργαστηρίων, masterclasses και δράσεων που συνοδεύουν παραστάσεις και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

  • Το πενθήμερο εργαστήριο Παραστατικές Τέχνες: Στρατηγικές προώθησης στη διεθνή αγορά με την Ίβα Χόρβατ (καθηγήτρια ανάπτυξης, διαχείρισης και διανομής καλλιτεχνικών έργων) για τις στρατηγικές διεθνοποίησης μιας καλλιτεχνικής πρότασης, την προβολή και προώθησή της στη διεθνή αγορά των παραστατικών τεχνών. (4 – 8 Iουνίου, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – οι συμμετοχές για το εργαστήριο έχουν κλείσει).

  • Σειρά από δράσεις (ανοιχτά μαθήματα, συζητήσεις, προβολές) αφιερωμένες στο χορό σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους της Πειραιώς 260. (7 Ιουνίου. Επιμέλεια: Στεριανή Τσιντζιλώνη, Μαριέλα Νέστορα)

  • Συμπόσιο στο χώρο της αναδρομικής έκθεσης – εγκατάστασης Δωμάτια μνήμης στο πλαίσιο του Αφιερώματος στη Λούλα Αναγνωστάκη με τη συμμετοχή καταξιωμένων και νεότερων δημιουργών που έχουν σχετιστεί με την Λούλα Αναγνωστάκη, ανθρώπων του θεάτρου, θεωρητικών αλλά και συγγραφέων. ( 11 Ιουνίου – 17:00 – 20:00, Πειραιώς 260 /Χώρος Α. Επιμέλεια: Δήμητρα Κονδυλάκη)

  • Ερευνητικό εργαστήριο χορού υπό την καθοδήγηση του σταθερού μέλους της ομάδας των Grupo de Rua, Ugo Alexandre. (14 Ιουνίου – 12:00 – 14:00, Πειραιώς 260/ Χώρος Η. Επιμέλεια: Στεριανή Τσιντζιλώνη)

  • Ημερίδα σε συνεργασία με την ελληνική ένωση κριτικών θεάτρου & παραστατικών τεχνών με τίτλο Θεατρική πρωτοπορία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ( 20 Ιουνίου, 17:00 – 20:00, Πειραιώς 260/ Χώρος Β. Επιμέλεια: Δήμητρα Κονδυλάκη)

  • Θεωρητικό και πρακτικό εργαστήριο από τους Κολομβιανούς Mapa Teatro με τίτλο Live arts : Η ανθρωποφαγία της δουλειάς του Mapa Teatro (2 Ιουλίου, 10:00 – 17:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

  • Σεμινάριο χορού από τον χορευτή και χορογράφο Boris Charmatz (13 Ιουλίου, 11:00 – 14:00, Πειραιώς 260 / Χώρος Δ. Επιμέλεια: Στεριανή Τσιντζιλώνη- οι συμμετοχές για το σεμινάριο έχουν κλείσει)

  • Εργαστήρι με τον συνθέτη Σταύρο Γασπαράτο πάνω στις τεχνικές σύνθεσης και μουσικής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στην παράσταση, στο πλαίσιο του project Rage Park που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (18 Ιουλίου, 12:00 – 16:00, Πειραιώς 260/ Χώρος Β. Επιμέλεια: Στεριανή Τσιντζιλώνη)

  • Εκπαιδευτική δράση συγγραφής κειμένων για το χορό με τίτλο Γράφοντας για το σύγχρονο χορό σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών - Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. (Πάντειο Πανεπιστήμιο & Πειραιώς 260, Μάρτιος - Ιούλιος 2018. Επιμέλεια: Στεριανή Τσιντζιλώνη, Μπετίνα Παναγιωταρά)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.greekfestival.gr


11 Ιουνίου 2018 / 17:00 - 20:30

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, Α

ΣΥΜΠΟΣΙΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΟΥΛΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην κορυφαία ελληνίδα δραματουργό

Το συμπόσιο πραγματοποιείται στο Δωμάτιο ΧΙΙ

της Αναδρομικής έκθεσης - Σκηνικής εγκατάστασης

Δωμάτια Μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη

Έναρξη 17:00

Προλογίζουν

η Λυδία Κονιόρδου, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ε.Φ.

Τα Δωμάτια Μνήμης παρουσιάζουν

η Δήμητρα Κονδυλάκη, Σύμβουλος για το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο Ε.Φ.,

Eπιμελήτρια της έκθεσης

η Λουκία Μάρθα, Σκηνογράφος της έκθεσης

18:00 - 19:00

Από τη σκοπιά της γραφής

μιλούν

Δημήτρης Δημητριάδης, Συγγραφέας

«Μια νεωτερική ηθογραφία»

Χρύσα Προκοπάκη, Μεταφράστρια

«Η Παρέλαση στη Γαλλία το 1968 από τον Αντουάν Βιτέζ»

Δημήτρης Τσατσούλης, Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας

της Επιτέλεσης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών

«Αντόνιο: μια κβαντική οντότητα σε παράλληλους κόσμους»

Βίκυ Μαντέλη, Μέλος ΕΕΠ, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών

«Οι θρυμματισμένοι ήρωες της Λούλας Αναγνωστάκη: μια απόπειρα ανασύνθεσης»

Συντονίζει ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών

Σπουδών, ΕΚΠΑ

Διάλειμμα

19:15 – 20:30

Από τη σκοπιά της σκηνής

συζητούν οι σκηνοθέτες

Βίκτωρ Αρδίτης, Γιώργος Αρμένης, Θοδωρής Γκόνης, Γιάννης Μόσχος,

Έλλη Παπακωνσταντίνου, Ρούλα Πατεράκη, Ένκε Φεζολάρι

Συντονίζει ο Μάνος Καρατζογιάννης, Ηθοποιός - Σκηνοθέτης

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΟΥΛΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

11 ΙΟΥΝΙΟΥ, 17:00 - 20:00

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην κορυφαία ελληνίδα δραματουργό

Το συμπόσιο πραγματοποιείται εντός του χώρου της αναδρομικής έκθεσης - σκηνικής εγκατάστασης Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη (Δωμάτιο ΧΙΙ)

Προλογίζουν η Λυδία Κονιόρδου, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Τα Δωμάτια Μνήμης παρουσιάζουν η Δήμητρα Κονδυλάκη, Σύμβουλος για το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, επιμελήτρια, και η Λουκία Μάρθα, σκηνογράφος της έκθεσης.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

Πρόλογος - συντονισμός: Μάνος Καρατζογιάννης

Από την σκοπιά της γραφής –

Δημήτρης Δημητριάδης, Βίκυ Μαντέλη, Χρύσα Προκοπάκη, Δημήτρης Τσατσούλης.

Πρόλογος - συντονισμός: Γρηγόρης Ιωαννίδης

Από τη σκοπιά της σκηνής –

Βίκτωρ Αρδίτης, Γιώργος Αρμένης, Θοδωρής Γκόνης, Γιάννης Μόσχος, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Ρούλα Πατεράκη, Ένκε Φεζολάρι.

ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωατάκη

Μια «θεατρική πόλη» με δώδεκα ξεχωριστά δωμάτια, όσα και τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη: Η πόλη, Η διανυκτέρευση, Η παρέλαση, Η συναναστροφή, Αντόνιο ή Το μήνυμα, Η νίκη, Η κασέτα, Ο ήχος του όπλου, Διαμάντια και μπλουζ, Το ταξίδι μακριά, Ο ουρανός κατακόκκινος, Σ’ εσάς που με ακούτε.

Η κυριαρχία του κλειστού, ονειρικού χώρου –πολύ έντονη και στο θέατρο του Παραλόγου, με το οποίο η Αναγνωστάκη συνομιλεί στα πρώτα της, ιδίως, έργα– οδήγησε στη σύλληψη αυτής της σκηνογραφικής εγκατάστασης, που μας προσκαλεί να τη γνωρίσουμε εκ νέου, να σταθούμε, να ακούσουμε, να αφουγκραστούμε το έργο της.

Το «δωμάτιο» είναι ο ένας πόλος της εγκατάστασης – η περίκλειστη σκηνή όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Ο άλλος πόλος είναι η «μνήμη»– η σκηνή της φαντασίας, ο αγωγός μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, συλλογικού και ατομικού, που ενεργοποιείται από το ίχνος των εικόνων, των ήχων, των αντικειμένων, των ποιητικών τοπίων που κάθε δωμάτιο περιέχει. Αποσυνθέτουμε το έργο στον χώρο για να το διαβάσουμε με τα μάτια της φαντασίας, που ξέρει, όπως έλεγε ο Κουν, να διακρίνει «χρώματα, κινήσεις, στάσεις σωμάτων, σχέσεις ακόμη απροσδιόριστες».

Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα τον μηχανισμό της μνήμης – πότε ξυπνάει, πότε χάνεται, πότε οδηγεί στη σύνθεση, πότε στην αποσύνθεση, πότε στη συνάντηση και πότε στον αποχωρισμό. Και σε κανένα κοινό βίωμα η μνήμη των προσώπων που σφράγισε δεν ταυτίζεται.

«Το πιο σημαντικό στη μνήμη –και γι’ αυτό τον λόγο η μνήμη λειτουργεί με τόσο μεγάλη δύναμη– είναι το τραύμα». Αγγίζοντας την περιοχή του τραύματος, το θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη αποσιωπά και αποκαλύπτει, φέρνει στην επιφάνεια την παραμόρφωση όπου έχει οδηγήσει η ταύτιση με παρωχημένα κοινωνικά μοντέλα, απονεκρωμένες ιδεολογίες, ματαιωμένες σχέσεις, ανθρωποφαγικές οικογένειες. Αναδιατάσσει με τον τρόπο του τραύματος το χθες και το σήμερα, πλησιάζει το ανείπωτο εκείνο σημείο που πονάει περισσότερο, σαρκάζει τον φόβο, την ατολμία, την υποκρισία μας, ξεδιπλώνει τον πόθο για ζωή που κάθε φορά διαψεύδεται ή καίγεται άδοξα στη συνάντηση της προσωπικής με τη μεγάλη Ιστορία.

Με τα Δωμάτια Μνήμης επιχειρούμε μια αναπαράσταση της αίσθησης του εσωτερικού κάθε έργου αλλά και της νοητικής συνθήκης που το γέννησε. Με οδηγούς τα ίδια τα έργα και τα μοναδικά τεκμήρια –χειρόγραφα, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες– που η αρχειακή έρευνα έφερε στο φως, δοκιμάζουμε να μπούμε στο εργαστήρι της διεισδυτικής και εκφραστικής, διαισθητικής και πηγαίας, ακατάτακτης και σπαρακτικά υποκειμενικής Λούλας Αναγνωστάκη, και καλούμε τον επισκέπτη να «παίξει» στην αναπαράσταση της διαδρομής αυτής, από την ιστορία στο έργο μιας μοναδικής σκέψης και μιας μοναδικής γραφής που επιστρέφει σ’ εμάς.

ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Α

Κάθε μέρα από τις 3 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου / 19:00 - 24:00

Επιμέλεια έκθεσης: Δήμητρα Κονδυλάκη

Αρχειακή έρευνα - Δραματουργική συνεργασία:

Γρηγόρης Ιωαννίδης - Μάνος Καρατζογιάννης

Σκηνογραφική μελέτη - Εικαστική & γραφιστική επιμέλεια:

Λουκία Μάρθα - Αλέξανδρος Βαζάκας

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Δρακουλαράκος

Μοντάζ οπτικού υλικού: Νίκος Γαβαλάς

Ηχητικό περιβάλλον: Πάνος Αγγελοθανάσης

Βοηθός επιμελήτριας: Στεφανία Γεωργιλέα

Βοηθός σκηνογράφου: Γιώργος Φυτάς

Βοηθός γραφιστικής επεξεργασίας: Μαργαρίτα Γιαννουσάκη

Εικαστική επεξεργασία επιφανειών: Αθανασία Βακίδου - Νίκος Ραφτάκης

Εκτυπώσεις: Colornetwork

Μεταφράσεις: Κωνσταντίνος Τζήκας

Παραγωγή: ArtEMIS PRODUCTIONS

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε εργαστήρι σκηνογραφίας με τίτλο

Από τον δραματικό στον αρχιτεκτονικό χώρο, με όχημα τη σκηνογραφία.

Εικαστικές - χωρικές προσεγγίσεις με αφορμή την έκθεση για τη Λούλα Αναγνωστάκη

Σύμπραξη Ε.Φ. - Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα «Σχεδιασμού αντικειμένων εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης» και Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Βίντεο, οπτικοακουστικά μέσα και κινούμενα γραφικά») - Πολυτεχνείο Κρήτης (Τμήμα Αρχιτεκτόνων)  

Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται ακόμα:

Η πόλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου

10-12 Ιουνίου, ΠΕΙΡΑΙΩΣ Β / 21:00

Έργο εμποτισμένο από την μετεμφυλιακή ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης του 1960, η Πόλη μιλάει προφητικά για έναν κόσμο που νοσεί. Έχοντας ανέβει πρώτη φορά από τον Κουν το 1965, παρουσιάζεται σε μια νέα σκηνοθετική εκδοχή από τον Γιάννη Μόσχο.

Εργοτάξιο Λούλα Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη

17- 19 Ιουνίου, ΠΕΙΡΑΙΩΣ Β & Ε / 21:00

Ηθοποιοί που την είδαν

Ηθοποιοί που την γνώρισαν

Ηθοποιοί που την έπαιξαν

Ηθοποιοί που την φαντάστηκαν

ερμηνεύουν τα έργα της στους χώρους Β και Ε

με επιστέγασμα τον Ουρανό κατακκόκινο με την Ρούλα Πατεράκη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί ξεχωριστός κατάλογος με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.