Από Την Συνέντευξη Τύπου - Άνοιγμα στην πόλη / Αθήνα

img

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρουσίασε την ενότητα Άνοιγμα στην πόλη / Αθήνα, μαζί με τους καλλιτέχνες και τις ομάδες που συμμετέχουν. Στις τέσσερις θεματικές ενότητες περιλαμβάνονται συνολικά 18 παραγωγές, που καταλαμβάνουν ανοιχτούς χώρους του λεκανοπεδίου, από την πλατεία Ομονοίας και τον Λυκαβηττό μέχρι την Ελευσίνα, αλλά και μη θεατρικούς χώρους, όπως το Μικρό Χρηματιστήριο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Το Άνοιγμα στην Πόλη, ο νέος θεσμός του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ», αφού περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, όπως δράσεις σε μη θεατρικούς χώρους αλλά και ακτιβιστικές παρεμβάσεις σε ευαίσθητες περιοχές, όχι μόνο στην πόλη της Αθήνας αλλά και σε περιοχές του Πειραιά και της Ελευσίνας. Το πολύπλευρο αυτό εγχείρημα δίνει μια απάντηση στην εσωστρέφεια, που τείνει να κατακλύσει τη δημόσια σφαίρα, στον φόβο απέναντι στο διαφορετικό καθώς και στις συνακόλουθες ρατσιστικές συμπεριφορές.

Το Άνοιγμα στην Πόλη πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net και διαρθρώνεται σε τέσσερις ξεχωριστές ενότητες. Η πρώτη, Πόλη: μύθος και ιστορία,  περιλαμβάνει δραματουργίες site specific, περφόρμανς και άλλες παρεμβάσεις και εστιάζει στη βαθύτερη γνωριμία με τον αστικό χώρο μέσα από την περιπλάνηση. Στη δεύτερη ενότητα, Ποιητικά και μουσικά πάθη, εντάσσονται  ποιητικές και μουσικές παραστάσεις,  που μας καλούν να ανακαλύψουμε την Αθήνα με μια διαφορετική ματιά από αυτή της τρέχουσας καθημερινότητας. Η τρίτη ενότητα, Αθήνα: τόποι μνήμης, γίνεται σε συνεργασία με το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και περιλαμβάνει ξεναγήσεις, περιπάτους, μουσική και θέατρο. Οι Παραστάσεις εκτός των τειχών είναι η τέταρτη ενότητα και περιλαμβάνει παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε μη θεατρικούς χώρους, με έμφαση στο βίωμα και τη διαφορετικότητα. 

Μέσα από το Άνοιγμα στην Πόλη, το Φεστιβάλ γίνεται αυτό που μπορεί και πρέπει πραγματικά να είναι : Ένα φεστιβάλ για την πόλη του, ένας πυλώνας πρωτότυπης δημιουργίας, που ενεργοποιεί καλλιτεχνικά τους ίδιους τους κατοίκους, μια καλλιτεχνική πλατφόρμα αμφισβήτησης και ανατροπής προκατασκευασμένων αντιλήψεων και ταυτόχρονα μια γιορτή.

img

Στην πρώτη ενότητα Πόλη: μύθος και ιστορία, περιλαμβάνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:
 
Άννα Τζάκου – Ομάδα Γεωποιητική
277 μέτρα*           
Λόφος του Λυκαβηττού. Εκκίνηση: σταθμός αφετηρίας του Τελεφερίκ, οδός Αριστίππου. 3, 10, 17, 24/6 & 1,8/7, 5:30 π.μ.
Διάρκεια δύο ώρες, είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Η περφόρμανς 227 μέτρα αποτελεί μια συμμετοχική περιήγηση στο υψηλότερο σημείο της Αθήνας. Περφόρμερ και θεατές επιτελούν μια ανάβαση στον λόφο του Λυκαβηττού κατά την ανατολή του ηλίου, την ώρα που η σκιά του λόφου υποχωρεί σταδιακά, αφήνοντας την πόλη στο φως. Οι θεατές καλούνται να ψηλαφήσουν τις ανάγλυφες υφές όσων κοιτάνε, σαν τα μοτίβα ενός μισοτελειωμένου υφαντού, που τα ανακαλύπτουν σε παρόντα χρόνο. Μετατοπίζονται από το προφανές στο απρόσμενο, από το θέαμα στο βίωμα, με στόχο να αποκαλυφθούν συνειρμικά, λανθάνοντα και ενδόμυχα αφηγήματα της πόλης: πιθανοί τρόποι σύνδεσης του καθενός μας με το σώμα της.

Κράτηση θέσεων απαραίτητη, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς) και στο 210 32 72000.
Προτείνεται οι θεατές να φορούν άνετα παπούτσια για την ανάβαση του λόφου και προληπτικά να έχουν προμηθευτεί νερό
Τρόποι προσέλευσης: Από το μετρό Ευαγγελισμός, ή με αυτοκίνητο και προτεινόμενη στάθμευση στις οδούς Κλεομένους ή Δεινοκράτους

Σκηνοθεσία: Άννα Τζάκου
Δραματολογία: Μάριος Χατζηπροκοπίου 
Εικαστική σύνθεση, επιμέλεια και performance: Αντώνης Αντωνίου  
Ηθοποιοί: Μαρία-Όλγα Αθηναίου,  Αντώνης Τσίλλερ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Βούρος
Παραγωγή: Κωστής Παναγιωτόπουλος
Γραφιστική επιμέλεια αρχιτεκτονικού υλικού: Γιώργης Νουκάκης

*277 μέτρα είναι η απόσταση της κορυφής του Λυκαβηττού από την επιφάνεια της θάλασσας 



Oμάδα όχι παίζουμε – UrbanDig Project,   
Στάση Ομόνοια  
Πλατεία Ομονοίας, εκκίνηση Θέατρο Ρεξ
20-25/6, 19:00, είσοδος ελεύθερη

Από τον Νοέμβριο του 2015, οι άνθρωποι του UrbanDig (καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, θεατρολόγοι) έχουν «κατασκηνώσει» στην Ομόνοια και την «ανασκάπτουν» πυρετωδώς. H συμμετοχική ανασκαφή φέρνει στο φως ιστορίες, τραγούδια, μουσικές, εικόνες, συνήθειες, όνειρα και ευχές των θαμώνων της, παλιών και νέων, μικρών και μεγάλων, μόνιμων και περαστικών. Ο τόσο συκοφαντημένος και αμφιλεγόμενος δημόσιος χώρος της Ομόνοιας ξανασυστήνεται ως ζωντανός τόπος συνύπαρξης, συνεργασίας και κοινού βηματισμού. Με «αφετηρία έμπνευσης» το πώς θέλουν την πλατεία οι άνθρωποί της, η ομάδα δημιουργεί τη Στάση Ομόνοια, μια παράσταση περιπατητική που συναντά το θέατρο, τον χορό, τη μουσική και την εικαστική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο. Έξι σπονδυλωτές ιστορίες με κοινή κατάληξη το κέντρο της πλατείας. Έξι διαφορετικές πορείες ανθρώπων, που πηγαίνουν στην Ομόνοια να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Και η πλατεία από σημείο αναφοράς της πόλης, θα γίνει σημείο αναφοράς της δικής τους ζωής.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
Ομάδα έρευνας - δραματουργίας: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Άννα Μαγουλιώτη, Γιώργος Σαχίνης, Ειρήνη Αλεξίου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, σε συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα του UrbanDig_Omonia
Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Άννα Μαγουλιώτη
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Γκράφιτι: Γιώργος Γκουνέζος
Οργάνωση παραγωγής: Νάντια Σιώκου
Βοηθός παραγωγής: Δήμητρα Παπουρτζή
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου
Παίζουν: Αγγελική Δαλαγγέλη, Κλήμης Εμπέογλου, Pauline Huguet, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Εμμανουέλα Κορκή, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Rob McNeil
Μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιώτης Παρασκευαΐδης (κιθάρα),  Νίκος Γεωργακόπουλος (μπουζούκι). 
Με τραγούδια από τη δράση «UrbanDig_Omonia Τροβαδούροι» σε μουσική Χρίστου Θεοδώρου και στίχους Χρήστου Κανελλόπουλου. 
Συνεργασία με το AD&PR Lab του Τμήματος Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, υπό την καθοδήγηση της Ματίνας Μάγκου.

Ευχαριστίες: Λευτέρης Παναγιώτου, Μυρσίνη Αντωνίου, Adham, Άνα Καμάνι, Πάολα Ρεβενιώτη, Πωλίνα Γιωλτζόγλου, Ρέα Ζέκκου,  Νάσια Ντελέκου,  Βασιλική Ραγιά, Bas van Rijnsoever, Ηλέκτρα Τσακαλία, Βασίλης Ντούρος,  Μαντώ Κεραμυδά, Βίλλη Σμυρναίου

 

Βιτόρια Κωτσάλου
Day Οut of Time
Δημόσιοι Χώροι της Αθήνας, 24/6, 6:00 π.μ. ελεύθερη είσοδος

Από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, είκοσι ένας χορευτές, ο καθένας σε  ξεχωριστό και επιλεγμένο σημείο, σε δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, αφιερώνουν την ημέρα τους στο να «είναι στην κατάσταση του χορού». Πρόκειται για μια πρακτική που άρχισε ως προσωπική ανάγκη, ως τρόπος αναζήτησης και δοκιμής της αντίληψης για το πώς αναδύεται ο χορός σε προσωπικό, κοινωνικό και κοσμικό επίπεδο. Ο χορευτής κουρδισμένος σε μια άλλη αίσθηση του χρόνου, βρίσκεται μέσα στο «διάστημα» της δικής του πρακτικής και προσφέρει νέες δυνατότητες παρουσίας. Ο χορός σαν «δώρο», δεν απαιτεί τίποτα, δεν επιδιώκει να κερδίσει έπαινο παρά να διευρύνει την αντίληψη του σώματος, τόσο του χορευτή όσο και του θεατή/περαστικού, του τοπίου καθώς και της κίνησης του κόσμου που μας εμπεριέχει.  Οι θεατές μπορούν να επισκεφτούν τους χορευτές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακολουθώντας τον αναρτημένο χάρτη και μπορούν να συν-παραστούν μαζί τους για όσο χρόνο επιθυμούν.

Σύλληψη, οργάνωση και εισαγωγή:  Βιτόρια Κωτσάλου
Συμμετέχουν: Γιώργος Αμέντας, Ιωάννα Αντώναρου, Λία Βασδάρη, Νώντας Δαμόπουλος, Michael Doolan, Λία Καράμπελα, Νικολέτα Καρμίρη,Bιτόρια Κωτσάλου, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Χρυσάνθη Μπαδέκα, Μαριέλα Νέστορα, Γιάννης Νικολαΐδης, Ίρις Νικολάου, Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Σταυρούλα Σιάμου, Πόπη Σφήκα, Δημήτρης Σωτηρίου, Βασιλική Χρυσανθακοπούλου-Τσαγκάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Γιώργος Φριντζήλας.
Με την υποστήριξη των:  Μαριόν Ρενάρντ, Σχολή Χορού ΑΚΤΙΝΑ
Συνεργάτης Προβολής-Επικοινωνίας: Γιώργος Κατσώνης



Mkultra-Γκίγκη Αργυροπούλου
After lives  
Εκκίνηση στοά Μπρόντγουαιη- κατάληξη 21ο Δημ. Σχολείο "Λέλα Καραγιάννη"
26-28/6, 20:00
Ημερίδα 29/6 18:00 – 22:00, 21ο Δημ. Σχολείο "Λέλα Καραγιάννη"

Ενεργοποιώντας τη σύμπραξη καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, ερευνητών και κατοίκων, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Mkultra προτείνει ένα εργαστήρι κριτικής επαναπροσέγγισης της πόλης, μέσα από κοινωνικές και πολιτισμικές πρακτικές. Το Afterlives είναι ένα υπό εξέλιξη εργαστήρι με τη μορφή περιπατητικής παράστασης, η οποία ξεκινά με την παράδοξη παραδοχή ότι η πόλη έχει στοιχειώσει και καθώς πέφτει το σκοτάδι, ένα νέο φαντασιακό ξετυλίγεται στις μυστικές και ξεχασμένες τοποθεσίες της. Ξεκινώντας από τη Στοά Μπρόντγουαιη και περπατώντας στις ιστορίες της πλατείας Αμερικής, οι θεατές λαμβάνουν μέρος σε μια περιήγηση που μοιάζει με μισοτελειωμένη ταινία. Περνώντας μέσα απ' τα στενά με τις μικρές εκπλήξεις, σε μιαν αυλή κάτω απ' τα αστέρια, τα παιδιά παίρνουν την πόλη στα χέρια τους. Μετά την παράσταση δίνεται χρόνος για τοποθετήσεις και ομιλίες.

Δημιουργία: Mkultra
Επιμέλεια: Γκίγκη Αργυροπούλου
Σκηνοθεσία: Γκίγκη Αργυροπούλου - Peader Kirk
Έρευνα - Δραματουργία: Κωνσταντίνα Θεοδώρου
Ερευνητική συνεργάτις: Υπατία Βουρλούμη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Καλαρά
Φιλμ: Didem Pekün
Εγκαταστάσεις: Κώστας Τζιμούλης
Περφόρμερ: Μαίρη Λούση, Ευαγγελή Φίλη, Φαίδρα Χατζηκωνσταντή κ.ά.



ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Ταξίδι στην Ελλάδα
5 Ιουλίου
Ο χώρος θα ανακοινωθεί
Στοχεύοντας στην ενίσχυση της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ πολιτισμού και ακτιβισμού, και ειδικότερα στην ευαισθητοποίηση γύρω από το πρόβλημα των εξαρτήσεων, το Φεστιβάλ Αθηνών συνεργάζεται με τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ και φιλοξενεί δράσεις που συνδυάζουν την τέχνη με τη φροντίδα για τον δημόσιο χώρο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ομάδες ατόμων σε απεξάρτηση θα συμμετάσχουν στην ανάπλαση σημείων χρήσης σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, όπου στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παρεμβάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Από εστίες χρήσης ουσιών, τα εσωστρεφή αυτά σημεία «ανοίγουν» στην πόλη και στους κατοίκους της και μεταμορφώνονται σε εστίες πρόληψης, συνάντησης, επικοινωνίας, πολιτισμού.