ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ME TON GUSTAVO ZIMMERMANN

img

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟΥ ΤΑΝΓΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ 92 ART

Συνέντευξη Gustavo

Τι σας έφερε στην Ελλάδα;

Πάντα είχα το όνειρο να γνωρίσω αυτό το τόσο σημαντικό μέρος για την ιστορία της ανθρωπότητας, που διαφώτισε τον κόσμο μέσω της φιλοσοφίας, της τέχνης και των επιστημών. Αργότερα, εδώ, μαγεύτηκα από τα πάντα στην Ελλάδα, τον ήλιο, τη θάλασσα, το φεγγάρι, τα νησιά, τη μυθολογία, τη μαγειρική τέχνη, και, επιπλέον, το να βρίσκομαι κάθε βράδυ με τόσους Έλληνες και να χορεύουμε τάνγκο, ήταν πραγματικά μία απίστευτη, υπέροχη εμπειρία! Τα πάντα με γοήτευαν, μέχρι που μία νύχτα είδα τον εαυτό μου να αντανακλάται στα μάτια μίας συναρπαστικής γυναίκας, και ένιωσα κάτι που μου έλεγε: «Αυτή είναι…! Ναι! Αυτός είναι ο έρωτας της ζωής σου!». Οπότε, δεν είχα άλλη επιλογή από το να παραδοθώ μπροστά σε τόση ομορφιά μαζεμένη. Νιώθω ότι εδώ βρήκα τα πάντα. Δεν υπάρχει συναίσθημα πιο ωραίο για την ψυχή μου από εκείνο του να έχω βρει τον ίδιο μου τον εαυτό και τη θέση μου σε αυτόν τον κόσμο.


Τι είναι για εσάς το Τάνγκο;

Το Τάνγκο για εμένα είναι τα πάντα! Μου είναι δύσκολο να το συνοψίσω, αλλά το τάνγκο είναι στο κάθε λεπτό της ζωής μου. Το τάνγκο δεν είναι απλώς το να ακούμε τη μουσική του και να χορεύουμε. Είναι η τέχνη της επικοινωνίας, της ευγένειας, της πνευματικής φινέτσας, είναι το να μάθω να μοιράζομαι. Και στις μέρες μας όλα αυτά πιστεύω ότι έχουν μία ιδιαίτερη αξία.


Γιατί επιλέξατε το Τάνγκο και όχι οποιονδήποτε άλλο χορό;

Πρώτον, γιατί είναι μία κληρονομική αγάπη. Το ζούμε μέσα στην οικογένεια. Και ύστερα, σπουδάζοντας άλλα είδη, μπόρεσα να καταλάβω ότι το τάνγκο είναι ένας χορός ολοκληρωμένος από όλες τις απόψεις. Τεχνικά, είναι πολύ εξεζητημένο, και την ίδια στιγμή ο καθένας από εμάς μπορεί να το μάθει, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυσικής ή κοινωνικής κατάστασης, ή προηγούμενων γνώσεων χορού.

Πιστεύω ότι η τέχνη του χορού είναι το ίδιο σημαντική με οποιαδήποτε επιστήμη. Στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να χορεύουμε, για να εμπλουτίσουμε την κοινωνική μας ζωή. Είναι εξαιρετικό εργαλείο προκειμένου να εξασκηθούμε στην άμεση επαφή με τα άλλα άτομα, η οποία σήμερα δυστυχώς έχει χαθεί λόγω της μεγάλης χρήσης της εικονικής επικοινωνίας. Το πιο σημαντικό στοιχείο που διαθέτει το τάνγκο είναι η αγκαλιά: Κάθε τάνγκο είναι τρία λεπτά αγάπης δίχως όρους! Πιστεύω ότι εδώ, επίσης, έχουμε ένα πολύ σημαντικό σημείο μεγάλης ατομικής και κοινωνικής αξίας.


Σας αρέσει περισσότερο να χορεύετε ή να διδάσκετε;

Αγαπώ και απολαμβάνω πολύ τόσο το χορό όσο και τη διδασκαλία.


img

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

«Η χάρη του χορού μας είναι η ίδια με εκείνη του πνεύματός μας!»: Ο βασικός στόχος μου είναι να προωθήσω τη διάδοση και την ανάπτυξη του αυθεντικού αργεντίνικου τάνγκο, διατηρώντας τη φυσική του ταυτότητα και το συναίσθημα που το χαρακτηρίζει, σε όλη του την πολιτιστική, καλλιτεχνική και κοινωνική έκφραση.

Το τάνγκο ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες. Τόσο οι νέοι όσο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι υπέροχο να ξεκινήσουν να το μάθουν σε οποιαδήποτε στιγμή. Στο τάνγκο τα πάντα είναι θετικά. Είναι μία τέχνη ήρεμη, αρμονική και φίνα, που εμπλουτίζει, εξευγενίζει και γλυκαίνει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή μας. Προτείνεται ανεπιφύλακτα για την υγεία μας, διευκολύνει την επικοινωνία, μας ευαισθητοποιεί, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους από όλες τις απόψεις, και για τους ρομαντικούς είναι μία χρυσή ευκαιρία! Για όσους ταξιδεύουν, το να γνωρίζουν να χορεύουν είναι μία υπέροχη γλώσσα επικοινωνίας: Εάν κάποιο άτομο, ή ένα ζευγάρι ή μια παρέα βρίσκονται μόνοι τους, σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου υπάρχει ένα μέρος για να χορέψουν. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, υπάρχουν μιλόνγκας (μέρη για να χορέψεις τάνγκο) όλες τις ημέρες της εβδομάδας.


Ποιος είναι ο αγαπημένος σας δάσκαλος;

Αχ…! Υπέροχη ερώτηση! Είχα τόσους εξαιρετικούς δασκάλους που είναι αδύνατο να τους ονομάσω όλους. Αλλά πολλοί είναι και εκείνοι που με δίδαξαν κάτι απλώς με κάποια φράση, κάνοντάς με να σκέφτομαι, όπως, για παράδειγμα, οι συμβουλές των παππούδων και των γονέων μου που πάντα με ενέπνεαν και είναι ανεκτίμητης αξίας για εμένα. Πολλά έμαθα και από τις ντάμες μου στο χορό. Είναι μία υπέροχη πρόκληση να προετοιμάζομαι έτσι ώστε να μπορώ να τους δώσω το καλύτερο και να επιτύχω μία επικοινωνία ακριβείας, με φυσικότητα και ροή στην κίνηση. Πολλά μαθαίνω και από τους μαθητές μου! Πάντα προετοιμάζομαι γι’ αυτούς ως διδάσκων και στο τέλος της ημέρας εκπλήσσομαι με όλα όσα έχω μάθει από εκείνους.

Επομένως, νομίζω ότι ο αγαπημένος μου δάσκαλος βρίσκεται σε κάθε μέρος, τον έχω στην οικογένειά μου, στους δασκάλους, στις ντάμες, στους μαθητές μου και στη ζωή την ίδια. Νομίζω ότι ο καλύτερος δάσκαλος, επίσης, βρίσκεται μέσα στον καθένα μας. Είναι το να είμαστε σε ετοιμότητα, να μην επαναπαυόμαστε με την πρώτη πληροφορία, να ψάχνουμε πάντα για περισσότερα, να έχουμε περιέργεια, να ερευνούμε. Γιατί το τάνγκο, όπως η ζωή, δε συνοψίζεται απλώς σε ένα άτομο, ένα δάσκαλο ή ένα βιβλίο. Ο καλύτερος δάσκαλος είναι η ίδια η ζωή!