Συνέντευξη με την Ελπίδα Μηναδάκη

img

Την έχουμε συνηθίσει σε ρόλο συγγραφέα, την είδαμε φέτος στην πρώτη της θεατρική παραγωγή, αλλά και σε ρόλο stand up comedian στη μουσική σκηνή του JAZZPOiNT όπου διοργανώνει κάθε δεύτερη Πέμπτη κάθε μήνα, επιτυχημένες stand up comedy παραστάσεις για jazz τύπους και όχι μόνο.

img

Συγγραφέας, θεατρική παραγωγός και ασχολείσαι και με το Stand up Comedy. Πολύπλευρος χαρακτήρας ή πολυτάλαντη;

Όλα καλύπτουν ένα διαφορετικό κομμάτι του χαρακτήρα μου. Ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μου αρέσει να αφηγούμαι ιστορίες και να προσεγγίζω τα πράγματα, αναμοχλεύοντας την παιδικότητά μου. Αυτή που όλοι έχουμε, αλλά παραβλέπουμε. Τα παραμύθια άλλωστε λένε τα πιο σοβαρά πράγματα με έναν… όχι σοβαροφανή τρόπο. Το θέατρο από την άλλη, είναι μια μορφή έκφρασης όπου ζωντανεύουν, ήρωες, εικόνες, σκέψεις και όλα αποκτούν μια μαγεία. Όσο για το stand up, κατ’ αρχάς ασχολούμαι λίγο καιρό με αυτό, αλλά είναι κάτι εξίσου που με εκφράζει. Ουσιαστικά, είναι και πάλι αφήγηση μιας ιστορίας, αλλά με κωμικό τρόπο. Το να μπορείς να αντιμετωπίζεις καταστάσεις με χιούμορ και να αυτοσαρκάζεσαι είναι υγιές και σε πηγαίνει μπροστά. Και προσωπικά και καλλιτεχνικά. Επίσης, είναι μια σπουδαία μορφή τέχνης που δεν φαίνεται με την πρώτη. Αλλά έχει πολλή δουλειά από πίσω. Ακριβώς όπως και η συγγραφή και το θέατρο. Τα καλά έργα τέχνης για να φαίνονται απλά και προσιτά προς τα έξω προϋποθέτει πολλή και επίμονη δουλειά «στα παρασκήνια».


Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το stand up comedy στο JAZZPOiNT που “μετράε锨φέτος τον 3ο χρόνο;

Το Stand up Comedy έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει ολοένα και περισσότερο να κερδίζει το κοινό. Γιατί είναι ένα προσιτό, οικονομικό είδος που προσφέρει άφθονο γέλιο, κάτι που έχει πολλή ανάγκη ο κόσμος. Το Jazzpoint είναι ένα μαγαζί που φιλοξενεί κυρίως jazz μουσικούς, αλλά και καλλιτέχνες που είναι…jazz! Έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Με αυτή τη λογική, το πρότεινα στο Νίκο Μαργαρίτη, ιδιοκτήτη του Jazzpoint που του άρεσε πολύ η ιδέα να οργανώνουμε βραδιές κωμωδίας κάθε μήνα. Και πέρασαν ήδη τρία χρόνια, κατά τα οποία έχουν παίξει σχεδόν όλοι οι σημαντικοί κωμικοί της γενιάς. Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει πολύ.


Είναι έτοιμο το ελληνικό κοινό για το αυτό το νέο είδος θεάτρου-σάτυρας; Το έχει αποδεχθεί;

Τώρα πια φυσικά και είναι και φαίνεται από την απήχηση και το γεγονός ότι κατακλύζουν τα θέατρα και τα μπαρ, όπου εμφανίζονται οι κωμικοί.


Τι ηλικίας είναι συνήθως το κοινό που απευθύνεστε;

Κανονικά δεν υπάρχει ηλικία. Υπάρχει διάθεση για χιούμορ. Γενικώς ακολουθούν κυρίως ηλικίες 16-46, αλλά κι αυτό είναι σχετικό γιατί κάθε stand up comedian έχει το δικό του ύφος και στυλ και το δικό του κοινό. Κάποιοι ηλικιακά αφορούν μικρότερους λόγω θεματολογίας και κάποιοι άλλοι μεγαλύτερους. Όμως όταν κάποιος έχει πάει χαλαρός και ακομπλεξάριστος να γελάσει, είναι σίγουρο ότι θα το διασκεδάσει.


Στο JAZZPOiNT οργανώνεται μία φορά κάθε δεύτερη Πέμπτη κάθε μήνα μια ομάδα stand up Comedians, ενίοτε ανήκετε και εσείς σ'αυτούς. Το γέλιο είναι θεραπευτικό τελικά;

Το πλέον θεραπευτικό είδος! Σύμφωνα και με το Nicolas Chamfort, «Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε».


Ποια είναι η ατάκα εκείνη που θα θέλατε πολύ να είχατε πει εσείς πρώτη;

I’ ll be back!Τι να περιμένουμε να δούμε σ' αυτό το stand up comedy;

Θα δούμε την εκπληκτική Ήρα Κατσούδα σε ρόλο παρουσιάστριας της βραδιάς, η οποία είναι από τις λίγες γυναίκες κωμικούς στην Ελλάδα και πολύ αγαπημένη του κοινού. Μας ήρθε από τη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αθήνα για να μοιράσει μόνιμα το γέλιο και στην πρωτεύουσα. Μαζί της οι εξαιρετικοί: Πάρης Ρούπος, Κωνσταντίνος Μπούρας-Μπαϊμάκος, Jeremy, Νίκος Δούκας, Γιώργος Καραμανλής και εγώ. Ο μοναδικός μας στόχος είναι να σας κάνουμε να γελάσετε. Στο μεταξύ, συμπίπτει με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οπότε αν οι ερωτευμένοι θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό, μπορούν να το γιορτάσουν στο Jazzpoint. Όσοι πάλι είναι free, μπορούν να διασκεδάσουν την ελευθερία τους όσο ακόμα είναι καιρός!