ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΡΑΓΑΛΙΝΟΥ

img

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Στραγαλινός μας μιλάει για το 1ο CINERGO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL που συνδιοργανώνουν η Actors Happy People Agency, η Stragli Movies και ο Τεχνοχώρος Εργοτάξιον.

Τι είναι το Cinergo International Film Festival;

Το Cinergo International Film Festival είναι μια πρωτοβουλία του Τεχνοχώρου Εργοτάξιον, ο οποίος έχει μια πολυσήμαντη δράση στον χώρο των συνεργατικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός Φεστιβάλ που προωθεί τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Όταν ο Γιώργος Κάλτσας μου πρότεινε να συμμετάσχω στη διοργάνωση, αντιλήφθηκα ότι η ιδέα που εκφράζει το Cinergo είναι επίκαιρη και δέχτηκα με ενθουσιασμό. Το διαγωνιστικό του Φεστιβάλ περιλαμβάνει τόσο μικρού όσο και μεγάλου μήκους ταινίες και αφορά σε όλα τα είδη.

Ποιος είναι ο βασικός σκοπός του Φεστιβάλ;

Σκοπός του Cinergo είναι να προάγει τις κινηματογραφικές δημιουργίες που έχουν πραγματοποιηθεί με κύρια εφόδια την αλληλεγγύη, το συνεργατικό πνεύμα των συντελεστών τους και μια αληθινή αγάπη για το σινεμά.

Ποιο είναι το όραμά σας;

Προερχόμενος από τον χώρο της μικρού μήκους ταινίας, ευελπιστώ το Cinergo να προσφέρει στους δημιουργούς ό,τι θα ζητούσα και εγώ από ένα φεστιβάλ, δηλαδή συνθήκες πραγματικής ζύμωσης ανάμεσα στους δημιουργούς και μια ουσιαστική επαφή με το κοινό, το οποίο πιστεύω ότι θα αγκαλιάσει το Φεστιβάλ. Βασικός μας γνώμονας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας. Άλλωστε το ενδιαφέρον για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο ολοένα και αυξάνεται και το αποτέλεσμα των συνεργατικών δράσεων αφορά όλο και περισσότερο κόσμο. Τέλος, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο της διανομής, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους δημιουργούς να έχουν μια περαιτέρω προοπτική στην προώθηση της δουλειάς τους.

Είναι δύσκολο να κάνεις κινηματογράφο στις μέρες μας;

Το να κάνεις κινηματογράφο στις μέρες μας και ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Σε ότι αφορά την χώρα μας, σοβαρότατο πρόβλημα είναι οι μειωμένοι πόροι και η καθυστέρηση που υπάρχει στην ανάπτυξη ακόμα και των έργων που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν κρατική χρηματοδότηση. Όλο αυτό μπλοκάρει την υλοποίηση των έργων, ειδικότερα όταν λάβει κανείς υπόψη πόσο εύθραυστη είναι μια συμπαραγωγή που βρίσκεται στον αέρα. Λύση θα ήταν η ενίσχυση των κονδυλίων, ο εκσυγχρονισμός και η επιτάχυνση των διαδικασιών εκ μέρους των κρατικών φορέων, αλλά και η ανάπτυξη της εξωστρέφειας του Ελληνικού σινεμά, ώστε αυτό να έχει εμπορική απήχηση και παράλληλα να εξασφαλίζεται υλοποίηση των ταινιών και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Άλλωστε με την ευρεία χρήση του ψηφιακού μέσου, από την άποψη της παραγωγής τουλάχιστον, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ευέλικτα και δημοκρατικά από ότι σε παλαιότερες εποχές. Κλειδί πλέον στην ολοκλήρωση μιας ταινίας αποτελεί μεταξύ άλλων το πνεύμα της συνεργασίας ανάμεσα στους κινηματογραφιστές και όλους εν γένει τους καλλιτεχνικούς συντελεστές.

Ποιες είναι οι δυσκολίες μιας ανεξάρτητης παραγωγής;

Οι δυσκολίες είναι οικονομικής, καλλιτεχνικής και εμπορικής φύσεως. Το οικονομικό είναι ασφαλώς ένα ακανθώδες ζήτημα. Είναι θλιβερό που έμπειροι και αξιόλογοι επαγγελματίες δουλεύουν τις περισσότερες φορές με χαμηλότατες αμοιβές ή ακόμα και αφιλοκερδώς. Η διάδοση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να έχει βοηθήσει σημαντικά την παραγωγή μιας ταινίας, αλλά δημιουργεί συνθήκες προχειρότητας σε κάποια πρώιμα στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας. Για παράδειγμα, τα σενάρια συχνά υστερούν σε σχέση με το τεχνικό επίπεδο (εικόνα, ήχος) των περισσότερων ταινιών. Τελικά, η ανεξάρτητη ταινία δυσκολεύεται περισσότερο σε σχέση με την διανομή και την εμπορική της εκμετάλλευση, καθώς ήδη εν τη γενέσει της δεν υπάρχουν φορείς που θα «ξεκλειδώσουν» το κομμάτι της προώθησής της. Ωστόσο, η γενική τάση δείχνει ότι αυτός ο σκόπελος ξεπερνιέται, αφού οι κινηματογραφιστές γίνονται όλο και πιο εξωστρεφείς τα τελευταία χρόνια και ανακαλύπτουν σιγά σιγά το κοινό τους.

Πως μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή στο φεστιβάλ;

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται ψηφιακά, μέσω της εφαρμογής filmfreeway. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://filmfreeway.com/Cinergo η στο theatrocinefil.gr