Η Ασπίς & Το Συμπόσιο Μενάνδρου και Λουκιανού 11/Ιουλίου ΠΡΕΒΕΖΑ

img

11/7 Ιουλίου ΠΡΕΒΕΖΑ - ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ Περιοδεία στα αρχαία θέατρα της Μεσογείου. Συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Θεάτρου της Μασσαλίας ξεκινά το ταξίδι της από αυτό το γαλλικό λιμάνι και το φημισμένο θέατρο Silvain στις αρχές του καλοκαιριού, με στάση, μεταξύ άλλων, φυσικά και στην Ελλάδα, για να καταλήξει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Σικελία.

Η σύμμειξη των έργων των δύο μεγάλων συγγραφέων είναι μία διαχρονική "σάτιρα φιλοσοφίας και φιλοσόφων", που προφανώς ξεπερνάει τα τείχη του χώρου και του χρόνου και φτάνει ως τις μέρες μας- ειδικά σήμερα- επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες αρετές αλλά και τα αβυσσαλέα πάθη του γένους και της φυλής. Ψηλά βουνά βαθιές χαράδρες… Πώς, άραγε, συμπλέκονται αφέντες και υπηρέτες, φιλόσοφοι και υλιστές, πλεονέκτες και τσιγκούνηδες;» αναφέρουν οι συντελεστές.

Στην παράσταση, που φιλοδοξεί να διεκτραγωδήσει και συνάμα να διακωμωδήσει τα αρχαία πάθη μας, συμμετέχει μία πλειάδα διακεκριμένων ηθοποιών, όπως, Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Γιάννης Παπαθύμιος, Αλέξης Μαρτζούκος, Κυριακή Υψηλάντη, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Κωνσταντίνα Σπάθη, Κέλλυ Νικηφόρου, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Παναγιώτης Γεωργούλας, Κίμωνας Δούσης, Ελένη Ζαφείρη, Ιουστίνα Ματσιάσεκ, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Ισμήνη Κυρίτση.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Γιάννης Παπαθύμιος, Αλέξης Μαρτζούκος, Κυριακή Υψηλάντη, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Κωνσταντίνα Σπάθη, Κέλλυ Νικηφόρου, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Παναγιώτης Γιωργούλας, Κίμωνας Δούσης, Ελένη Ζαφείρη, Ιουστίνη Ματσιάσεκ, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Ισμήνη Κυρίτση

Η μετάφραση και απόδοση στα νέα ελληνικά έγινε από τον Χριστόφορο Χριστοφή (Μένανδρος) και τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο (Λουκιανός). Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Χριστόφορος Χριστοφής (Μένανδρος) και ο Γιώργος Παπαθεοδώρου (Λουκιανός), τη μουσική συνέθεσε ο Νίκος Πλατύραχος, τις χορογραφίες επινόησε η Έρση Πίττα, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Χρήστος Ανδριόπουλος.
Όπως αναφέρουν οι συντελεστές «επειδή η τέχνη και ο πολιτισμός από τη φύση του δεν μπορεί να λειτουργεί με αποκλεισμούς και επιλογές, την παράσταση δικαίωμα και δυνατότητα έχουν να την παρακολουθήσουν και να την ακούσουν κωφοί και τυφλοί…», καθώς θα υπάρχει διερμηνεία νοηματικής αλλά και ακουστική περιγραφή.

Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χριστοφής ( Ασπίς του Μενάνδρου ) και Γιώργος Παπαθεοδώρου ( Συμπόσιο του Λουκιανού)
Χορογραφίες: Έρσι Πίττα
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Σκηνικά - Κουστούμια: Χρήστος Ανδριόπουλος
Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος
Τεχνικός Διευθυντής Παραγωγής: Διονύσης Βαρχαλαμάς
Διερμηνεία στην Νοηματική: Στράτος Πατρινός - Γιάννης Γιαλούρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γεωργούλας
Μετάφραση - Θεατρική Προσαρμογή: Χριστόφορος Χριστοφής ( Ασπίς του Μενάνδρου)
Πάναγιώτης Δημητρόπουλος ( Συμπόσιο του Λουκιανού)
Παραγωγή: ΑΝΘΟΣ - ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ''ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΝΤΗΡΗΣ''

11/7 Ιουλίου ΠΡΕΒΕΖΑ - ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

16/7/2016 Θέατρο Πέτρας

24/7 Ιουλίου ΚΟΡΙΝΘΟΣ  - ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΛΕΩΝΕΣ

7/8 Αυγούστου ΠΑΤΡΑ – ΑΡΧΑΙΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ

8/8 Αυγούστου ΔΩΔΩΝΗ – ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

24/8 Αυγούστου ΒΟΛΟΣ – ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ”

25/8 Αυγούστου ΛΑΡΙΣΑ - ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

29/8 Αυγούστου ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ – ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2016