Πρόγραμμα Δεκέμβρη at Zp87

img

Δείτε το πρόγραμμα, για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβρη, στο χώρο έκφρασης Zp87.

  πρόγραμμα Δεκέμβρη






Κυριακή 1/12 στις 9:00μ.μ.
Με τα μάτια της ψυχής
παράσταση αφηγηματικού λόγου και μουσικής

Ο Ψαράς και η ψυχή του 
Η ανάγκη του ανθρώπου για μια φθαρτή ευδαιμονία αρκεί για να τον κάνει να αρνηθεί την ψυχή του και να θέλει να την διώξει; Ο O. Wilde μέσα από τον έρωτα ενός φτωχού ψαρά και μιας γοργόνας σκάβει βαθειά μέσα στους ήρωές του και φωτίζει τις μύχιες επιθυμίες και σκέψεις τους και μας βάζει να αναρωτηθούμε: Τι είναι πιο σημαντικό η αγάπη ή η σοφία. Τι ζητάει η ψυχή για να νοιώσει πληρότητα;

Ο Ευτυχισμένος Πρίγκηπας 

Ένας ευτυχισμένος πρίγκηπας παρατηρεί από ψηλά τον κόσμο και τι ειρωνεία! Αυτός που είναι ντυμένος με χρυσάφι ανακαλύπτει τη φτώχεια, την ασχήμια, την υποκρισία και κάθε βράδυ δακρύζει για όλα αυτά. Κι όταν στα πόδια του κάθεται ένα μικρό πουλί για να ξαποστάσει βρίσκει έναν συνοδοιπόρο και σύμμαχο και ξεκινάνε μαζί να βοηθήσουν τους ανθρώπους

Δύο παραμύθια που σαγηνεύουν μικρούς και μεγάλους με την τρυφερότητα και την αγάπη.

Δύο ιστορίες για την και την αλληλεγγύη που απευθύνονται σε εφηβικό και ενήλικο κοινό δοσμένες με την χάρη και την αμεσότητα της προφορικής αφήγησης συνοδευμένες από ζωντανή μουσική



Ηλίας Γιαννικόπουλος: Αφηγητής
Σμαράγδα Αποστολάτου: Αφηγήτρια
Solis Barki:  Μουσική









Πέμπτη 5/12 στις 9:00μ.μ.
Γυναικείες Φωνές στο Ρεμπέτικο του Μεσοπολέμου


Μια παράσταση μουσικής και αφήγησης για τις τραγουδίστριες που έζησαν στον Πειραιά κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.
«Μου είπανε να μην κοιτάω ούτε δεξιά, ούτε αριστερά όταν θα καθόμαστε στο τραπέζι. Παρά μόνο μπροστά μου, κατευθείαν στο πάλκο, γιατί οι άντρες που πήγαιναν εκεί ήταν ζόρικοι, πολύ σκληροί και ψόφαγαν για παρεξήγηση», καταγραφή από την Νταίζη Σταυροπούλου.
Μια πανεπιστημιακή έρευνα γίνεται παράσταση, μέσα από τραγούδι και αφήγηση.
Ανάμεσα σε πιστολιές και μαχαιρώματα, χασισοποσίες και χαρτοπαίγνια, έρωτες και πάθη, φτώχεια και τιμή, η  γυναίκα, άλλοτε υποτακτική και αδικημένη, άλλοτε μάγκισσα και γλεντζού, υπάρχει, επιβιώνει και τραγουδιέται μέχρι σήμερα. Ο ρόλος και η παρουσία της μπορεί να ιδωθεί είτε ως μια ανδρική αναπαράσταση για την γυναίκα του Μεσοπολέμου είτε ως μια πραγματικότητα. Η επερώτηση αυτή δεν απαντάται μέσα από την παράσταση, τίθεται όμως ως ανοικτός προβληματισμός.

Εύα Μυλωνά:  πιάνο/τραγούδι:
Ηλίας Μπόικος: αφήγηση


Έρευνα: Δήμητρα Πια
Επεξεργασία κειμένου: Σοφία Χατζή

Σκηνοθεσία: Αφροδίτη Μητσοπούλου-Έλενα Μεγγρέλη
















Σάββατο 7/12 στις 9:00μ.μ.
"Σαν ήρθες γνώριμος και ξένος..."


Ιστορίες για κείνους που πήραν του μισεμού τη στράτα κι έγειραν στην αγκαλιά της μάγισσας ξενιτιάς. Για κείνους που κοιμήθηκαν στη σκιά του δέντρου της λήθης. Για κείνους που γύρισαν, γνώριμοι και ξένοι, να χαρίσουν τη λύτρωση που πάντα γυρεύουν και πάντα προσφέρουν τα παραμύθια.
Η Φaretra Crystalina και η Αγγελική Αγαλιανού αφηγούνται και τραγουδούν ένα γαϊτάνι από ιστορίες, με πλούτη από τη Μεσόγειο και τη Λατινική Αμερική, για το μισεμό, τη λήθη και το σμίξιμο.




















Κυριακή 8/12 στις 9:00μ.μ.
Περικλής Παπαπετρόπουλος-Ταξιάρχης Γεωργούλης

Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος στη λάφτα και στο τραγούδια μαζί με τον Ταξιάρχη Γεωργούλη στο ούτι θα μας παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με μουσικές από την ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας.


















Πέμπτη 12/12 στις 9:00μ.μ.
Palm Street Quartet-jazz standards

Οι Palm Street Quartet είναι ένα καινούριο σχήμα από νέους μουσικούς με μεγάλη έμφαση στην παράδοση της τζαζ.). To ρεπερτόριο του κουαρτέτου περιλαμβάνει standards σε ενορχηστρώσεις πρωτότυπες ή βασισμένες σε άλλες εκτελέσεις.




Αλέξανδρος Παπαευθυμίου: πιάνο
Διονύσης Χατζόλας: κιθάρα
Παναγιώτης Χαραλαμπόπουλος: μπάσο
Κώστας Παπαδάκηςτύμπανα











Παρασκευή 13/12 στις 9:00μ.μ.
Azizam ~ συναυλία πέρσικης μουσικής


Η αγάπη προς το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της πέρσικης μουσικής, μιας μουσικής σχεδόν άγνωστης στον τόπο μας, οδήγησε τέσσερις μουσικούς, τον Βαγγέλη Χατζόβουλο, τον Παναγιώτη Μαύρη, τον Γιώργο Ανδρουλάκη και την Ιράνα Σάμιτα, να συναντηθούν και να σμίξουν τους ήχους των οργάνων τους δημιουργώντας το μουσικό σχήμα Azizam (Αγαπημένε).
Με όχημα τα έγχορδα ταρ και ούτι, την τοξωτή λύρα με συμπαθητικές χορδές και τα κρουστά, τόμπακ και νταφ (το περσικό ντέφι), θα παιχτούν μελωδίες πάνω σε δρόμους (dastgah) από την κλασική πέρσικη παράδοση του Ραντίφ ~μια πανάρχαια μουσική παράδοση που πηγάζει από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες και περιοχές του Ιράν και βρίσκεται σε στενή και μυστική συνομιλία με τη μοναδική λεπτοφυή ποίηση της Περσίας.

Επίσης, με βασικό όργανο το έγχορδο ταμπούρ, από τα πιο αρχαία όργανα της Ανατολής, και το νταφ, που εμφανίστηκε στην περσική μουσική μέσα από μια τελετουργική παράδοση, θα ακουστούν παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια από την κουρδική μουσική παράδοση του Ιράν ~ μια προφορική παράδοση βασισμένη στον ήχο της φωνής και τα λόγια του τραγουδιού, συνοδευόμενη από μια συνεχώς εξελισσόμενη, ζωντανή, μελωδική έκφραση των συναισθημάτων και των βιωμάτων της απλής καθημερινής ζωής και της αναζήτησης του ανθρώπου για το Ιερό μέσα του. 



Βαγγέλης Χατζόβουλος: τάρ, πέρσικο ταμπούρ, ούτι
Παναγιώτης Μαύρης: τόμπακ
Γιώργος Ανδρουλάκης: λύρα με συμπαθητικές χορδές
Ιράνα Σάμιτα: νταφ, φωνή







Σάββατο 14/12 στις 9:00μ.μ.
ΑΚΤΙΣ

Οι Ακτίς  (Μύρων Γρεβετζάκης  & Παναγιώτης Μαύρηςθα παρουσιάσουν, μ' έναν ελαφρώς πιο ελεύθερο τρόπο, μουσική απ' τον προσωπικό τους δίσκο "Αμυγδαλανθός".
Οι Ακτίς δημιουργήθηκαν το 2016, μετά από αρκετά χρόνια συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο μελών.
Πρωταρχικός σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τη μουσική τους, δίχως να παρεμβάλλονται, όσο το δυνατόν, περιττοί
εξωγενείς αποπροσανατολιστικοί παράγοντες.
Οι αναφορές τους προέρχονται κυρίως από τις παραδόσεις με τις οποίες έχουν ασχοληθεί οι ίδιοι -παραδόσεις που σχετίζονται ως επί το πλείστον με την καταγωγή των οργάνων που παίζουν, αλλά και με τα διάφορα μουσικά είδη που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν στον ελλαδικό χώρο και τον χώρο της ευρύτερης ανατολικής μεσογείου, ακόμα όμως και με τη φυσιολογική και μακροχρόνια
ζύμωση αυτών σε ένα πολύ ενδιαφέρον κοινό πεδίο δράσης.
Αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές, καθότι είναι υπέρμαχοι της άποψης πως η ουσιαστική και αληθινή έκφραση, δεν είναι δυνατό να περιοριστεί ή να μοιραστεί αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια ενός μουσικού είδους ή μίας μουσικής φόρμας, χωρίς απ' την άλλη να αγνοούν ή να υποτιμούν τον σεβασμό που αρμόζει ξεχωριστά στην εκάστοτε παράδοση ή μουσική.
Το πρώτο προϊόν της δουλειάς τους είναι ο δίσκος Αμυγδαλανθός, τον οποίο εκδώσανε τον Ιανουάριο του 2018. Στον δίσκο συμμετείχαν φίλοι τους μουσικοί, συμβάλλοντας και αυτοί με τον τρόπο τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Μύρων Γρεβετζάκης: λύρα με συμπαθητικές χορδές
Παναγιώτης Μαύρης: τόμπακ, μπεντίρ, νταφ













Κυριακή 15/12 στις 9:00μ.μ.
Lefteris Chavoutzas/quitar & Vahan Galstyan/duduk


Μουσικές των Βαχάν Γκαλστιάν και Λευτέρη Χαβουτσά με βάση την αρμενική μουσική παράδοση, την κιθάρα φλεμένκο και την jazz.
















Πέμπτη 19/12 στις 9:00μ.μ.
"lila progect"
Chrisostomos Boukalis/Markos Damianos/Michalis Katachanas

lila στα σανσκριτικά σημαίνει το παιχνίδι της δημιουργίας, της καταστροφής και της αναδημιουργίας, το δίπλωμα και το ξεδίπλωμα του σύμπαντος. Το lila, ελεύθερο και βαθύ, είναι η ευχαρίστηση και η απόλαυση της στιγμής.

Χρυσόστομος Μπουκάλης: κοντραμπάσο
Μιχάλης Καταχανάς: βιόλα
Μάρκος Δαμιανός: μπανσούρι,τάμπλα













Παρασκευή 20/12 στις 9:00μ.μ.
Clio K. & friends


Για αυτήν την γιορτινή περίοδο, η Clio K παρουσιάζει στο Ζp μία σειρά από καινούργιες συνθέσεις από το νέο της (ανέκδοτο) δίσκο, και διασκευές από τραγούδια της Δύσης και της Ανατολής, με συνοδεία πολύτιμους φίλους μουσικούς. Μαζί με την Άρπα της Clio K, ένα ούτι, ένα κοντραμπάσο, ένα τσέλο, είναι μέσα στις εκπλήξεις που μπορείτε να αναμένετε. Μια ιδιαίτερη βραδιά μουσικής που θα μας οδηγήσει προς το τέλος του χρόνου με χαρά, τρυφερότητα, και ζεστασιά.

















Κυριακή 22/12 στις 9:00μ.μ.
Νίκος Παραουλάκης/ney & Ταξιάρχης Γεωργούλης/oud



Uşşâk βραδιά με τους Νίκο Παραουλάκη στο νέυ και τον Ταξιάρχη Γεωργούλη στο ούτι
















Πέμπτη 26/12 στις 9:00μ.μ.
Αφιέρωμα στον Charlie Haden
B.Y.S.-Boukalis/Yaxoglou/Sidirokastritis


O Charlie Haden (1939-2014) ήταν μια εμβληματική μορφή στον χώρο της τέχνης με παγκόσμια ακτινοβολία. Ως κοντραμπασίστας ήταν ένας από αυτούς που άνοιξαν καινούριους δρόμους στον τρόπο που παίζεται το κοντραμπάσο ως συνοδευτικό αλλά και ως σολιστικό όργανο. Ο ήχος του ήταν ξεχωριστός και αναγνωρίσιμος. Ως προσωπικότητα τον ενδιέφερε έντονα η πνευματικότητα σε σχέση με τη μουσική, καθώς πίστευε ότι τη στιγμή του αυτοσχεδιασμού συνδεόμαστε με το θείο και με κάτι βαθύτερο μέσα μας που πηγάζει από τις απαρχές της ύπαρξης. Επίσης τον απασχολούσε ιδιαίτερα η πολιτική και στην πράξη. Ήταν πάντα με το μέρος των αδυνάμων, κάτι που εξέφραζε  και μέσω της μουσικής, εξ ου και η δημιουργία της ''LIBERATION MUSIC ORCHESTRA” (LMO) η οποία έπαιζε μουσική που προερχόταν από χώρες όπου υπήρχαν απελευθερωτικά κινήματα.
Οι B.Y.STRIO είναι μια μπάντα που δημιούργησε ο κοντραμπασίστας Χρυσόστομος Μπουκάλης , με την πολύτιμη συνδρομή του Κώστα Γιαξόγλου στο πιάνο και Νίκου Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα ,στις αρχές του 2017, με σκοπό να παίξει τη μουσική του Charlie Haden και να τον κάνει ευρύτερα γνωστό στο μουσικόφιλο κοινό της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει συνθέσεις δικές του, αλλά και άλλων συνθετών των οποίων τα κομμάτια συμπεριελάμβανε στο δικό του ρεπερτόριο. Οι B.Y.STRIO προσεγγίζουν το υλικό βάζοντας ο καθένας τη δική του προσωπική πινελιά με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα και την αισθητική του Charlie Haden.

B.Y.S.  TRIO : Χρυσόστομος Μπουκάλης: κοντραμπάσο    
                          Κώστας Γιαξόγλου: πιάνο                                                       
                          Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα











Παρασκευή 27/12 στις 9.00μ.μ.
Περικλής Παπαπετρόπουλος 
& καλεσμένοι















Σαββατο 28/12 στις 9.00μ.μ.
Από τη Σμύρνη στην Αθήνα-Εορταστικό πρόγραμμα
Γιώργος Αλτής-Σοφία Μέρμηγκα-Γιάννης Κωσταρής 

Ένα εορταστικό ταξίδι με καράβι τραγούδια από τη Σμύρνη του τότε μέχρι την Αθήνα του σήμερα.

Γιώργος Αλτής:μπουζούκι
Σοφία Μέρμηγκα: κανονάκι,φωνή
Γιάννης Κωσταρήςφωνή
Γιώργος Παπαδόπουλοςκιθάρα










Κυριακή 29/12 στις 9.00μ.μ.
Το ούτι των Αράβων
Δημήτρης Μικέλης/ούτι & Μανούσος Κλαπάκης/ρεκ



Μετά από πολύχρονη παραμονή στην Παλαιστίνη, ο ουτίστας Δημήτρης Μικέλης επιστρέφοντας στην Ελλάδα επιχειρεί να φέρει μαζί του μία αισθητική στο παίξιμο του εστιάζοντας αποκλειστικά πάνω το ύφος των Αράβων τόσο στην ανάπτυξη των μακάμ μέσω του αυτοσχεδιασμού όσο και της απόδοσης αγαπημένων τραγουδιών με τρόπο βιρτουόζικο και χωρίς λόγια αλλά και οργανικών μουσικών θεμάτων από το αραβικό ρεπερτόριο. Μαζί του ο πολύπειρος και διακεκριμένος Μανούσος Κλαπάκης στο ρεκ (αραβικό ντέφι), ο οποίος συμπληρώνει και ανυψώνει με την δεξιοτεχνία του τον ήχο του νεοσύστατου ντουέτου το οποίο έχει στόχο να δώσει το απόσταγμα της μουσικής της Μέσης Ανατολής.
                               
Δημήτρης Μικέληςούτι
Μανούσος Κλαπάκηςρεκ (αραβικό ντέφι)