Συνέντευξη του Βαλεντίνου Τσίλογλου ''Δείπνο Βασιλισσών''

img

Ο Βαλεντίνος Τσιλόγλου φέτος μας σερβίρει βασιλικό δείπνο, μέσα από την μαύρη κωμωδία του «Δείπνο Βασιλισσών» που υπογράφει και σκηνοθετεί ο ίδιος, κάθε Πέμπτη στο θέατρο ΠΚ. Δημιουργικός και απολαυστικός μας μίλησε για την παράσταση που ανεβάζει φέτος καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια.

img

Ποιά είναι τα συστατικά της επιτυχίας του «Δείπνου Βασιλισσών» ώστε να συνεχίζετε 2η χρονιά;

Το Δείπνο Βασιλισσών είναι μια σπαρταριστή μαύρη κωμωδία καταστάσεων, χαρακτήρων και ανατροπών. Μια παράσταση που όλα μπορούν να συμβούν κυριολεκτικά και μεταφορικά. Απευθύνεται σε όλους. Το εισιτήριο είναι αρκετά φθηνό και το θέαμα άκρως εντυπωσιακό. Ευχαριστώ το κοινό που αγκάλιασε το δείπνο μας για άλλη μια φορά και γεμίζει το θέατρο ΠΚ που βρισκόμαστε φέτος. Τα συστατικά της επιτυχίας του θεωρώ πως είναι η διάθεση των ηθοποι σου ﷽﷽﷽﷽﷽ ψυχ Στόχος είναι η σηριμών, το εντυπωσιακό θέαμα, η σκηνοθεσία και το σενάριο.

Ποια ατάκα από το «Δείπνο Βασιλισσών» αποδίδει τις ανατροπές, που συμβαίνουν στη ζωή μας;

Το «Δείπνο Βασιλισσών» είναι από μόνο του μια ανατροπή. Μην ξεχνάμε μιλάμε για ένα δείπνο που δεν γίνεται ποτέ, από μόνος του ο τίτλος είναι μια ανατροπή. Τώρα αν θέλετε μια ατάκα από το έργο θα πω κάτι απλό που λέγεται συνέχεια και στη καθημερινότητα μας, «πως προέκυψε αυτο»;

img

Στο έργο υποδύεσαι τον Ζαν, έναν φοιτητή Δραματική Σχολής. Ποια ήταν η έμπνευσή σου ώστε να δημιουργήσεις αυτόν τον ρόλο;

O Zάν είναι ένα κράμα πολλών χαρακτήρων. Ανθρώπων, φίλων, γνωστών και έχει στοιχεία του εαυτού μου. νει στασιμη.εν με της το μεγαλερφαι για το χαρακτΈνα μεγάλο παιδί, πολυπρόσωπο και πολύπλευρο, χαρούμενο, εγωκεντρικό που αγκαλιάζει την υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο. Η πηγή έμπνευσης είναι η καθημερινότητα μας, η μόδα, η εποχή που εξελίσσεται και δεν μένει στασιμη.

Σκηνοθεσία, υποκριτική ή συγγραφή θεατρικών κειμένων;Ποιά είναι η μεγάλη αγαπημένη;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι από αυτά. Τα έχω παντρευτεί και τα αγαπώ εξίσου. Η υποκριτική ζωντανεύει ένα ρόλο, ο ηθοποιός δίνει σάρκα και οστά στο χαρακτήρα που υποδύεται χρησιμποιώντας το σώμα του. Ο συγγραφές γεννά ένα χαρακτήρα, τον οραματίζεται και ο σκηνοθέτης τον τοποθετεί στο περιβάλλον του.

Είναι πιο δύσκολο είδος η κωμωδία; Τι απαιτεί από τον ηθοποιό;

Είναι δύσκολο είδος η κωμωδία όντως και αυτό που απαιτεί από τον ηθοποιό είναι σεβασμό στο χαρακτήρα που υποδύεται και ρυθμό. Όταν προσπαθείς σε μεγάλο βαθμό να κάνεις τον κόσμο να γελάσει, δεν το καταφέρνεις. Το γέλιο πρέπει να βγαίνει αβίαστα και οχι υπό πίεση.

Τι θα ήθελες να πάρει μαζί του το κοινό φεύγοντας από την παράσταση;

Θα ήθελα ο θεατής να απολαύσει τη παράσταση, να ψυχαγωγηθεί και να περάσει ευχάριστα την ώρα του. Στόχος είναι η σημαντικότητα της φιλιάς και κατά πόσο μπορεί να αντέξει σε αντίξοες συνθήκες, ωστόσο είναι μια κωμωδία που δεν θέλει να δημιουργήσει σκέψεις αλλά να σε κάνει να γελάσεις με τη ψυχή σου. Θα ήθελα λοιπόν να περάσει ευχάριστα και να θυμάται κάποιες ατάκες του έργου καθώς και τους χαρακτήρες που δημιούργησα.

Έχεις ετοιμάσει κάποια άλλη δουλειά για την φετινή σεζόν;

Nαι ετοιμάζω ένα κοινωνικό έργο που θα αγγίξει τις ψυχές των θεατών και ένα δράμα underground, σκληρό, που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Μια διασκευή κλασσικού έργου που δεν θα το έχετε ξαναδεί έτσι.

Μέχρι πότε θα παίζεται το Δείπνο Βασιλισσών;

Η παράσταση ολοκληρώνει το δεύτερο κύκλο της στις 16 Ιανουαρίου 2020. Μέινανε μονο τέσσερις παραστάσεις την επομένη των χριστουγέννων 26/12 και τρείς με την νέα χρονιά 2/1, 9/1 και 16/1.