Πρόγραμμα Φλεβάρη Στο at Zp87

img

Δείτε το πρόγραμμα, για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Φλεβάρη στο χώρο έκφρασης Zp87.

πρόγραμμα Φλεβάρη

Σάββατο 1/2 στις 9:00μ.μ.
Βαγγέλης Καρίπης & Ηλίας Μαρκαντώνης

Ο νεαρός σολίστ του ουτιού Ηλίας Μαρκαντώνης και ο καταξιωμένος δεξιοτέχνης των κρουστών Βαγγέλης Καρίπης έρχονται να συμπράξουν στο χώρο του Zp87 σε μια βραδιά ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Μέσα από γνωστές αγαπημένες μελωδίες που γράφτηκαν πάνω στο ούτι και ανήκουν στο ρεπερτόριο του οργάνου, αλλά και μέσα από αυτοσχεδιασμούς, σχεδόν σαν παιδικό παιχνίδι, ανταλλάζουν νότες, ρυθμούς, στολίδια, ποικίλματα, ιδέες και αυθόρμητη έκφραση μέσα από τους ήχους των χορδών και της μεμβράνης. Ο Βαγγέλης Καρίπης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους, διεθνούς φήμης 'Ελληνες σολίστες και δασκάλους στα κρουστά και ο Ηλίας Μαρκαντώνης, μέσα από συνεργασίες με αξιόλογους καλλιτέχνες, προσωπική αναζήτηση, συνθέσεις και πειραματισμούς πάνω στο ούτι, χτιζει το δικό του μουσικό κόσμο.


Ηλίας Μαρκαντώνης: Ούτι
Βαγγέλης Καρίπης: Κρουστά


Παρασκευή 7/2 στις 9:00μ.μ.
Αφιέρωμα στον Charlie Haden
B.Y.S.-Boukalis/Yaxoglou/Sidirokastritis


O Charlie Haden (1939-2014) ήταν μια εμβληματική μορφή στον χώρο της τέχνης με παγκόσμια ακτινοβολία. Ως κοντραμπασίστας ήταν ένας από αυτούς που άνοιξαν καινούριους δρόμους στον τρόπο που παίζεται το κοντραμπάσο ως συνοδευτικό αλλά και ως σολιστικό όργανο. Ο ήχος του ήταν ξεχωριστός και αναγνωρίσιμος. Ως προσωπικότητα τον ενδιέφερε έντονα η πνευματικότητα σε σχέση με τη μουσική, καθώς πίστευε ότι τη στιγμή του αυτοσχεδιασμού συνδεόμαστε με το θείο και με κάτι βαθύτερο μέσα μας που πηγάζει από τις απαρχές της ύπαρξης. Επίσης τον απασχολούσε ιδιαίτερα η πολιτική και στην πράξη. Ήταν πάντα με το μέρος των αδυνάμων, κάτι που εξέφραζε  και μέσω της μουσικής, εξ ου και η δημιουργία της ''LIBERATION MUSIC ORCHESTRA” (LMO) η οποία έπαιζε μουσική που προερχόταν από χώρες όπου υπήρχαν απελευθερωτικά κινήματα.
Οι B.Y.STRIO είναι μια μπάντα που δημιούργησε ο κοντραμπασίστας Χρυσόστομος Μπουκάλης , με την πολύτιμη συνδρομή του Κώστα Γιαξόγλου στο πιάνο και Νίκου Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα ,στις αρχές του 2017, με σκοπό να παίξει τη μουσική του Charlie Haden και να τον κάνει ευρύτερα γνωστό στο μουσικόφιλο κοινό της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει συνθέσεις δικές του, αλλά και άλλων συνθετών των οποίων τα κομμάτια συμπεριελάμβανε στο δικό του ρεπερτόριο. Οι B.Y.STRIO προσεγγίζουν το υλικό βάζοντας ο καθένας τη δική του προσωπική πινελιά με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα και την αισθητική του Charlie Haden.

                          Χρυσόστομος Μπουκάλης: κοντραμπάσο    
                          Κώστας Γιαξόγλου: πιάνο                                                       
                          Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα

Παρασκευή 14/2 στις 9:00μ.μ.
Clio K.

Η Clio K. με την άρπα της στη σκηνή του Ζιτα πι, με ερωτική και αυτοσχεδιαστική διάθεση αλλά και τραγούδια διασκευασμένα για άρπα και φωνή
Σάββατο 15/2 στις 9:00μ.μ.
Μουχαμπέτ / Mouhabet Periklis Papapedropoulos & Cihan Turkoglu

Το ρεπερτόριο του Mouhabet, το οποίο πραγματοποιείται σε δύο γλώσσες, έχει δημιουργηθεί από κομμάτια από διάφορες γωνιές της Τουρκίας και της Ελλάδας, ξυπνούν την κοινή γνώση των δύο πολιτισμών, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν τις διαφορές τους. Η έννοια του έργου Mouhabet καθίσταται ακόμη πιο βαθιά από την συνειδητοποίηση ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες συγκεντρώνονται με έναν τόσο μοναδικό τρόπο.
Παρασκευή 21/2 στις 9:00μ.μ.
Νίκος Παραουλάκης/ney & Ταξιάρχης Γεωργούλης/oudUşşâk βραδιά με τους Νίκο Παραουλάκη στο νέυ και τον Ταξιάρχη Γεωργούλη στο ούτι

Σάββατο 22/2 στις 9:00μ.μ.
Yaleli Trio

To Yaleli Trio δημιουργήθηκε από την ανάγκη τριών ανθρώπων να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν πάνω στη μουσική που αγαπούν.
Παραδοσιακά, έντεχνα και κάποια ρεμπέτικα ακούσματα είναι ο βασικός κορμός του ρεπερτορίου που θα ακούσετε και θα σιγοτραγουδήσετε μαζί μας.


κιθάρα Δημήτρης Ιλεμόσογλου
κανονάκι  Στέλλα Τύμπα
φωνή και κρουστά  Δέσποινα Γιαννοπούλου
Κυριακή 23/2 στις 9:00μ.μ.
Şark trio

Η φόρμα Şarkı στην Οθωμανοτουρκική μουσική (19ος-20ός αιώνας) Στη συναυλία θα αποδοθούν συνθετικές εκδοχές, οι οποίες ακολουθούν τη φωνητική φόρμα Şarkı. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν έργα συνθετών, όπως των Tatyos Efendi, Yusuf Efendi, Civan Ağa, Şevki Bey, Şükrü Tunar, İbrahim Efendi, καθώς και αντίστοιχες συνθέσεις στη φόρμα Şarkı του Νίκου Ανδρίκου, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία δισκογραφική του δουλειά SEDEF (KALAN MÜZİK).


Νίκος Ανδρίκος: φωνή
Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι
Γιάννης Πούλιος: βιολί


Πέμπτη 27/2 στις 9:00μ.μ.
Serenade Ensemble

Ήχοι και μελωδίες, αρώματα και εικόνες μοιρασμένα σε δυο γλώσσες, δυο πολιτισμούς που όμως τελικά είναι ένας και αδιαίρετος. Οι serenade ensemble ασχολούνται με τη μουσική της Ελλάδας και της Τουρκίας, μέσα από τραγούδια ειπωμένα στα ελληνικά και στα τούρκικα αλλά και μέσα από τραγούδια που επικοινωνούν μεταξύ τους βιώνοντας μια κοινή αισθητική και μουσική γλώσσα. Μέσα από τις ενορχηστρώσεις και τον αυτοσχεδιασμό, ζωγραφίζεται το ταξίδι που θα περάσει και από τις  δύο πλευρές του Αιγαίου.

Oι serenade ensemble γνωρίστηκαν το 2017 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Η αγάπη για τα κοινά χαρακτηριστικά των λαών και των παραδόσεων και η ύπαρξή τους σε έναν τόπο που τότε ήταν άγνωστος, τους έφεραν κοντά και έγιναν το έναυσμα για την κοινή μουσική τους πορεία.

Νίκος Αυγουστίδης-ούτι, τραγούδι
Ανδριάνα Αχιτζάνοβα-νευ
Δήμητρα Μετζάκη-ούτι
Duygu Alkan- τραγούδι
Βανέσσα Κουρτέση-τραγούδι

Παρασκευή 28/2 στις 9:00μ.μ.
Rima oud duo

Το ντουέτο RIMA δημιουργήθηκε από τους ουτίστες Χρήστο Σύγγελο και Σταύρο Παπακυρίτση, στις αρχές του 2013.

Με αφετηρία τη σχέση τους με το ούτι, αναζητούν τρόπους διαλόγου και κοινής μουσικής πράξης, βασισμένους στην ιδιαίτερη φύση και τις δυνατότητες αυτού του οργάνου. Έχοντας σαφείς επιρροές από το περιβάλλον στο οποίο εμφανίστηκε το ούτι, την τροπική μουσική της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, δημιουργούν και παρουσιάζουν δικές τους συνθέσεις, στις οποίες ενσωματώνουν αρμονικά και μελωδικά στοιχεία και από τη δυτική μουσική. Με επιδίωξη την απλότητα ύφους και την εκφραστικότητα, αναδεικνύουν ταυτόχρονα και την ευελιξία και τη δυναμική που μπορεί να αποδώσει ένα ντουέτο.