Το Θρυλικό Ροκ Συγκρότημα "Ωριωνες" τελεί υπό την Αιγίδα της Κινηματογραφικης Λέσχης Παύλου Παρασχάκη

img

Η “Κινηματογραφική Λέσχη Παύλου Παρασχάκη” με μια 13ετή πορεία στο χώρο της τηλεόρασης, της βιντεοκασέτας και του κινηματογράφου συνεχίζει την πορεία της διαδικτυακά λόγω του μεγέθους της πανδημίας του Κορονοϊού και μετά το ξαφνικό χαμό του αγαπημένου προέδρου Νικόλα Γιαννέα, την λέσχη αναλαμβάνουν ως Αντιπρόεδροι, οι ηθοποιοί θεάτρου Αντώνιος Σπυρίδων Αργυρός και Λεονάρντο Θίμο.

Με εκτίμηση στην τέχνη και τον πολιτισμό θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να προσφέρουμε στους Έλληνες πολίτες ιδιαίτερες και ξεχωριστές στιγμές μέσα από τις δημιουργίες μας. Με μεγάλη χαρά, σας παρουσιάσουμε το φετινό μας πρόγραμμα που θα ξεκινήσει 30 Σεπτεμβρίου με το 8ο Ανεξάρτητο Φεστιβάλ Βιντεοταινιών και θα συνεχίσει με δικές σας δημιουργίες που θα στείλετε να μπουν υπό την Αιγίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης Παύλου Παρασχάκη.

Ήδη, το θρυλικό Ροκ Συγκρότημα “Ωρίωνες” τελεί υπό την Αιγίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης Παύλου Παρασχάκη.

ΩΡΙΩΝΕΣ (www.oriones.gr)

Ιστορική αναδρομή

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στο τέρμα Πατησίων(Πατησίων και Θεοτόκη γωνία), δίπλα στο 16ο Γυμνάσιο θηλέων, μια ταμπέλα πάνω από ένα υπόγειο έγραφε ‘ΑΜΕΝ’. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά πέρναγες πολύχρωμα βαμμένους τοίχους, μονωμένους με φελιζόλ, το ταβάνι σκεπασμένο με αυγοθήκες , χαμηλά πολύχρωμα φώτα και στο βάθος στημένα όργανα και ενισχυτές, από Eco , Meazi, μικρόφωνα AKG κλπ. Ήταν το studio AMEN . Μέσα στο εντυπωσιακό αυτό περιβάλλον τέσσερα παιδιά, μαθητές Γυμνασίου ακόμα, ο Βασίλης Αβραμίδης (κιθάρα), ο Σάκης Αβραμίδης (ντραμς), ο Γιάννης Νικολάου (μπάσο) και ο Νίκος Μπασούκος (αρμόνιο) είχαν φτιάξει το συγκρότημα ‘Familiar love’ και έκαναν ατέλειωτες πρόβες κάθε μέρα, παίζοντας Black Sabbath, Jimi Xendrix, Rolling stones, κλπ, αλλά παράλληλα άρχισαν να δημιουργούν και τις πρώτες τους συνθέσεις.

Το studio ΑΜΕΝ είχε γίνει γνωστό σ’όλη την Αθήνα γιατί ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή. Είχε γίνει ένα σημερινό «Στέκι» για την νεολαία. Μαθητές και μαθήτριες έκαναν σκασιαρχείο για να πάνε να δουν το συγκρότημα. Όλα αυτά , το περίεργο όνομα , το ψυχεδελικό περιβάλλον, η αθρόα προσέλευση μαθητριών, κλπ, είχαν κεντρίσει την περιέργεια του κόσμου και είχαν αρχίσει να πλάθονται διάφοροι μύθοι γύρω από το studio AMEN.

Στο ΑΜΕΝ πήγαιναν και έπαιζαν, και μερικά γνωστά ονόματα, όπως ο Μάνος Ξυδούς, ο Μάνος Νεόφυτος, ο dj και μουσικός παραγωγός Leo (Λεωνίδας Καραπάλης) κλπ.

Με τον Μάνο Νεόφυτο στα ντραμς , στα μέσα της δεκαετίας ’70, οι Ωρίωνες έλαβαν μέρος (σαν Familiar love) στην μεγάλη συναυλία των POLL στο γήπεδο Παναχαϊκής , μπροστά σε 7000 κόσμο,

μαζί με την Δέσποινα Γλέζου και άλλα μεγάλα ονόματα της εποχής.

Το 1978 ο Βασίλης Αβραμίδης , έδωσε στο συγκρότημα το όνομα ‘Ωρίωνες’ εμπνεόμενος από τον αστερισμό Ωρίωνα.

Την χρονιά αυτή, οι Ωρίωνες ηχογραφούν, στο τετρακάναλο τότε studio ERA τα δύο πρώτα τραγούδια τους ‘Κουρδιστά ανθρωπάκια’ και ‘για να ζήσει πιο καλά’ και παίρνουν μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ‘Να η ευκαιρία’ , με κριτική επιτροπή (Γιώργο Κατσαρό , Ροζίτα Σώκου, Γρηγόρη Γρηγορίου , Γιάννη Φλερύ).

Η συμμετοχή τους στην εκπομπή αυτή, ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία τους. Κατέκτησαν το Α’ Βραβείο Σύνθεσης και δημοφιλέστερου συγκροτήματος, με το τραγούδι τους ‘κουρδιστά ανθρωπάκια’. Το βραβείο ήταν ένα χρηματικό ποσόν και υπογραφή συμβολαίου με την δισκογραφική εταιρεία ‘ΛΥΡΑ’ , η οποία και το 1979 κυκλοφόρησε τον πρώτο τους δίσκο.
Ήταν ένας δίσκος 45 στροφών σε...κόκκινο βινύλιο που είχε τίτλο "Κουρδιστά Ανθρωπάκια". ‘Με τις αλλεπάληλες εμφανίσεις τους στην ΕΡΤ(το μοναδικό τότε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας), οι Ωρίωνες έγιναν πασίγνωστοι σ όλη την Ελλάδα. Τα ‘ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΙΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ’ , ανέλαβαν και τους διοργάνωσαν συναυλίες σχεδόν σε όλη την χώρα (Κέρκυρα, Αίγιο, Λάρισσα, Τρίκαλα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο κλπ), οπότε ο δίσκος αυτός σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Στο μεταξύ είχε προστεθεί στο συγκρότημα μια νέα φωνή , η Ελένη Ασημακοπούλου.
Στο ετήσιο ΠΟΠ & ΡΟΚ του 1979 οι Ωρίωνες ψηφίστηκαν σαν το 5ο καλύτερο Ελληνικό συγκρότημα , με 1ο τους Σπυριδούλα και 2ο τους Σώκρατες.

Την ίδια χρονιά έλαβαν μέρος στην μεγάλη συναυλία του Ρόμπερτ Γουίλιαμ στο γήπεδο Σπόρτιγκ μπροστά σε 2500 κόσμο και λίγο αργότερα στο θέατρο Βρεττάνια στην συναυλία του Σταύρου Λογαρίδη.

Οι Ωρίωνες επανήλθαν στις αρχές του 1983 με νέα μέλη ,τον Γιώργο Βενιέρη στα συνθεσάιζερ αντί του Μπασούκου και τον Σωτήρη Λώλο στα πνευστά.

Το 1984 κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους παρουσιάζοντας ένα εντελώς καινούργιο στύλ. Πρόκειται για το "Lady C" ένα πολύ χορευτικό MAXI SINGLE που τους καθιέρωσε σαν συγκρότημα. Το "lady c" ήταν μια από τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής αφού ήταν για τρεις μήνες στην πρώτη θέση του TOP10 του περιοδικού DISCOMODA.
Το 1986 κυκλοφορούν τον τρίτο δίσκο τους , το "RAINY DAY" ένα ακόμα MAXI SINGLE, που ακούστηκε στο festival του MIDEM το 1988 και αγοράστηκε από Πορτογαλία και Ισπανία.

Το 1987 συμμετέχουν σε ένα LP με τίτλο ‘ Ροκ μέσα στην νύχτα’ που κυκλοφόρησε από την Atlantis records

Το 1989 κυκλοφόρησαν ένα πολύ προσεγμένο LP που είχε τίτλο "BABYLON"
Το 1994 οι Ωρίωνες τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά της Ελληνικής Ρόκ με το νέο τους άλμπουμ "ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ". Αυτός ο δίσκος εκτός από το ομώνυμο τραγούδι, που θίγει ένα πάντα μεγάλο κοινωνικό-πολιτικό πρόβλημα, έχει και άλλα αξιόλογα τραγούδια όπως "Πρέπει ν'αντέξει" "Στρές", "Το σπίτι των τρελλών" κ.α.

Το 1998 συμμετέχουν σε ένα διπλό CD με τίτλο ‘Στους δρόμους του Ροκ’ που κυκλοφόρησε από την Λύρα μαζί με Σαββόπουλο, Παπαθανασίου, Σπανουδάκη, Νοστράδαμο, Πελόμα Μποκιού, Μπουρμπούλια κ.α.

img

Το 1999 ήρθε στο συγκρότημα, μια νέα δημιουργική παρουσία , ο καθηγητής μουσικής Πόλλις Αδαμαντόπουλος στα συνθεσάιζερ , που πρόσθεσε το δικό του χρώμα στο στυλ του συγκροτήματος, παίρνοντας την θέση του Κυριάκου Κοσμά. Με την σύνθεση αυτή συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

To 2008, το μεγάλο δισκογραφικό come back. Νέα γενιά Ωρίωνες (Τζίνα Αβραμίδου στο τραγούδι, Τάσος Αβραμίδης στην κιθάρα). Νέο album ‘Οριακή διαδρομή’. Την επιμέλεια ενορχήστρωσης στα περισσότερα τραγούδια, είχε ο πιανίστας του γκρουπ Πόλλις Αδαμαντόπουλος. Από τους στίχους του νέου album, δύο έγραψε ο στιχουργός Μανώλης Βιτζηλαίος (Έξοδος κινδύνου και ο φίλος μου ο Τζώνυ).

Οι Ωρίωνες πιστοί λάτρεις του βινυλίου , επιβεβαιώνουν την επιστροφή στο βινύλιο κυκλοφορώντας

Την 21-6-2010 ένα νέο LP με τίτλο ‘ΚΥΚΛΟΣ’.

Το LP αυτό που βγήκε μόνο σε βινύλιο κυκλοφόρησε πρωτίστως στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, απευθυνόμενο, αρχικά, στους φίλους και τους συλλέκτες βινυλίου .

Ο δίσκος 33 στροφών , περιέχει, 8 τραγούδια και έχει τίτλο ‘ΚΥΚΛΟΣ’ από το ομώνυμο τραγούδι τους. Το συλλεκτικό αυτό LP , περιέχει αυθεντικές ακυκλοφόρητες συνθέσεις του γκρουπ, της περιόδου 1978-1983 καθώς και την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά ‘κουρδιστά ανθρωπάκια’, που τους καθιέρωσε σαν συγκρότημα.

Το 2012 , τρία χρόνια από την κυκλοφορία του προηγούμενου CD τους, οι Ωρίωνες κυκλοφόρησαν, από την alpha records, την όγδοη προσωπική δουλειά τους που έχει τίτλο ‘ΔΕΣΜΩΤΗΣ’. Ένα νέο δυναμικό CD, που ήδη βρίσκεται σε όλα τα METROPOLIS , στα PUBLIC και στα άλλα μεγάλα δισκοπωλεία.

Με το νέο τους CD , που έχει τίτλο ‘ΔΕΣΜΩΤΗΣ’ , οι Ωρίωνες προσπαθούν με αρκετά αξιόλογο και ποιοτικό στίχο, να προσεγγίσουν τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας καθώς πολλά άλλα διαχρονικά προβλήματα , εξ’ ου και τα τραγούδια τους <Κωδικός Κρίση>, <Δεσμώτης>, < Ο μόνος θεατής> , <Tροχιά θανάτου>, < o Σωτήρης στην ανεργία> , <φίλε> , <ενοχές> , <θα με θυμηθείς>, <ζήσε>, <1000 κυβικά>, <κι αν είσαι ροκ>, < we are alone tonight>, < get out of my mind> , σύνολο 16 τραγούδια , τα περισσότερα με Ελληνικό στίχο.

Με ύφος που είναι άλλοτε ροκ με κάποιες πινελιές γκόθικ και μέταλ και άλλοτε μελωδικό ποπ, συνθέτουν ένα πολύ αξιόλογο ποιοτικό CD, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο cd αυτό, περιλαμβάνονται και τρεις μεγάλες επιτυχίες το ‘give me a reason to love you’ , ‘tears from the moon’ και ‘Φώτα κι άλλα φώτα’, που ερμηνεύονται εκπληκτικά από την Τζίνα Αβραμίδου και θα κάνουν μεγάλη αίσθηση. Στο νέο αυτό cd , κάνει το ντεπούτο του σαν τραγουδιστής και ο 18άχρονος Τάσος Αβραμίδης , ο οποίος έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες κιθαρίστες.

Οι Ωρίωνες έχουν λάβει μέρος σε περισσότερες από 30 Ελληνικές ταινίες και ο Βασίλης Αβραμίδης έχει κάνει την μουσική επένδυση σε αρκετές ταινίες του αξέχαστου σκηνοθέτη Κώστα Καραγιάννη.

img

Οι εμφανίσεις του συγκροτήματος τόσο οι πρωταγωνιστικές όσο και οι συμμετοχικές είναι εξαιρετικά πολλές και το αναδεικνύουν σ΄ αυτά με τις περισσότερες παρουσίες μπροστά στο κοινό.

Clubs και άλλοι κλειστοί χώροι, πολλές δεκάδες συναυλίες σε πολιτιστικές εκδηλώσεις των Δήμων , καθώς και μεγάλες συναυλίες, όπως, η συναυλία που διοργάνωσε ο ΑΝΤ1 Κύπρου στις 30-8-2000 στην Λεμεσό μπροστά σε 20000 κόσμο , μια μεγάλη εμφάνιση στο ΚΥΤΤΑΡΟ, μαζί με τον Μάνο Ξυδούς (26-3-2008), καθώς και με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στη γιορτή μπύρας στο ΣΕΦ(13-9-2008), με την Ελεονόρα Ζουγανέλη (6-7-2009) στην παραλία Γλυφάδας, και στις 9-9-2009 με τον Γιάννη Ζουγανέλη στην γιορτή μπύρας στο ΣΕΦ, πλάνα των οποίων μπορείτε να δείτε στο www.youtube.com.

Επίσης, στις 18-6-2009, οι Ωρίωνες έγιναν και επίσημα διεθνείς , κάνοντας μια μεγάλη εμφάνιση στα Τίρανα, προσκεκλημένοι της VODAFONΕ , στο ετήσιο SUMMER PARTY , που διοργανώνει η VODAFONΕ στη γειτονική χώρα. Σχετικά πλάνα και φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο www.youtube.com,, στο www.facebook.com, καθώς και στο site του συγκροτήματος www.oriones.gr

Ενδεικτική Φιλμογραφία:

ΜΙΑ ΠΑΠΑΔΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ (1983) του Χρήστου Κυριακόπουλου. Με τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Ηλία Λογοθέτη, Καιτη Παπανίκα, κ.ά.

ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ (1985) του Αχιλλέα Βογιατζή. Με τους Βασίλη Τσιβιλίκα και Παύλο Κοντογιαννίδη.

ΣΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΑΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗ (1986) του Κώστα Καραγιάννη. Με τον Σταύρο Παραβά.

ΟΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΚ (1986) του Κώστα Καραγιάννη. Με τις Νέλλη Γκίνη, Ρένα Παγκράτη, Τζένη Βάνου, Στέλλα Κωνσταντινίδου, κ.ά.

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (1987) του Κώστα Καραγιάννη. Με την Ελένη Φιλίνη, τον Σπύρο Καλογήρου και τον Νίκο Δαδινόπουλο.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ (1987) Με την Ελένη Φιλίνη, τον Σπύρο Καλογήρου και τον Νίκο Δαδινόπουλο.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ (1989) του Κώστα Καραγιάννη. Με την Βάνα Μπάρμπα και τον Νίκο Δαδινόπουλο.

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΖΩΝΤΟΧΗΡΑ (1989) του Κώστα Καραγιάννη. Με την Μάρθα Καραγιάννη, την Τζόϋς Ευείδη και τον Νίκο Δαδινόπουλο.

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΤΟΥ (1989) του Γιώργου Κωνσταντίνου. Με τους Βλάσση Μπονάτσο, Φράνκο Αλφόνσο και Γιώργο Κωνσταντίνου.

ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΚΟΛΑΚΙΑ (1989) του Απόστολου Τεγόπουλου. Με τον Σπύρο Καλογήρου.

Το Θρυλικό συγκρότημα “Ωρίωνες” τελεί υπό την Αιγίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης “Παύλου Παρασχάκη”

Πολιτιστικοί Φορείς που τελούν υπό την Αιγίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης “Παύλου Παρασχάκη”:

AliEN PiCTURE$ $TUDiO

CriES ENTERTAiNMENT

TONY ENTERPRiSES (ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΕΡΑΜΒΕΛΙΩΤΑΚΗΣ)

LAZAROS MANOLAKAKIS CSG

VerPHiL OFFICIAL (ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΓΙΝΗΣ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΑΡΒΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

CINEMATONi'S (ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΡΓΥΡΟΣ)

MITSARASS MPEKOS STORiES PRODUCTIONS

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΤΑΡΑΤΣΑ BOYS

ΖΑΝ ΚΛΩΝΤ ΒΙΤΑΜ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΟΥΣΗΣ)

ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΜΑΝΟΣ (Ράπερ)

Lionder (Λέανδρος Καραϊσκάκης)

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΚΟΤΣΑΡΙΔΗΣ

ΚΟΡΦΙΑΤΙΚΑ ΠΕΤΕΓΟΛΕΤΣΑ (ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΡΓΥΡΟΣ)

Μέγας Χορηγός Επικοινωνίας:

img

Τιμούμε την τέχνη και τον πολιτισμό και επιβραβεύουμε όλους τους Δημιουργούς και τους ευχόμαστε πολλές επιτυχίες και να συνεχίσουν τις δημιουργίες τους.

Με εκτίμηση, το ΔΣ της Κινηματογραφικής Λέσχης

Αντώνιος- Σπυρίδων Αργυρός Λεονάρντο Θίμο

15/10/2020