Κείμενα που θέλουν τον χρόνο τους

img

Λίγο καφέ ή τσάι, χαλαρή ατμόσφαιρα. Με μια λέξη: Σαββατοκύριακο

Τι πάει στραβά με τη φιλελεύθερη δημοκρατία;

Του Γιώργου Σιακαντάρη

Ο Νικόλας Σεβαστάκης, στο βιβλίο του «Ταξίδι στο άγνωστο» (εκδ. Στερέωμα) παραδίδει μαθήματα για το πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει με εύλογα επιχειρήματα τις επιθέσεις κατά της φιλελεύθερης δημοκρατίας από τους εχθρούς της. Αξίζει όμως να παρατηρήσω πως δεν επιχειρηματολογεί μόνο κατά των εχθρών της, αλλά και κατά κάποιων «φίλων» της που την απισχναίνουν από την ψυχή της.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Το Ιερόν, μυστήριο και φόβος, στον Ρούντολφ Ότο

Του Μύρωνα Ζαχαράκη

Για το δοκίμιο του Rudolf Otto «Το Ιερόν – Για το ανορθολογικόν στην ιδέα της θεότητας και την σχέση του με το ορθολογικόν» (μτφρ. Ελένη Λαδιά, εκδ. Αρμός). Πρόκειται για μια κλασική πραγματεία θρησκειολογίας, που αξίζει να διαβαστεί από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το φαινόμενο της θρησκείας.

Το αδύνατο πένθος στον καιρό της πανδημίας, της Κατερίνας Μάτσα

Του Χρήστου Ν. Τσαμπρούνη

Τι σημαίνει για την ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα το φαινόμενο των μαζικών τάφων και των σιωπηλών, απρόσωπων, αποστειρωμένων ενταφιασμών; Τέτοια και άλλα συναφή ερωτήματα θίγονται στο δοκίμιο της Κατερίνας Μάτσα «Νιόβη – Το αδύνατο πένθος στον καιρό της πανδημίας» (εκδ. Άγρα).

Οι άνθρωποι την εποχή των έξυπνων μηχανών

Του Σωτήρη Βανδώρου

Εξολοθρευτής, Μάτριξ, Blade Runner κτλ. κτλ. Οι συνειρμοί που κάνουμε οι περισσότεροι όταν ακούμε περί τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) σχετίζονται κατά κανόνα με τις παραστάσεις μας από κινηματογραφικά ή λογοτεχνικά έργα επιστημονικής φαντασίας. Είναι άραγε δικαιολογημένοι οι φόβοι μας; Κι εν πάση περιπτώσει, ποια είναι η ενδεδειγμένη προσέγγιση;

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ


Follow us