Αθανασία Κιφοκέρη: Το θέατρο αποτελεί ναυαρχίδα του πολιτισμού.

img

.. και η τέχνη, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς των αποφάσεων, πρέπει να αποφασίσει…» (Μπρεχτ)

Και αποφάσισε… Στη διάρκεια κρίσιμων ιστορικών περιόδων, το θέατρο, διαθέτοντας το ισχυρό όπλο της άμεσης συναισθηματικής επίδρασης, αλλά και μετάδοσης μηνυμάτων, χρησίμευσε σαν μέσο επηρεασμού και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Πολλές φορές μέσα από τις παραστάσεις περνάει στο κοινό πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα. Μπορεί να χειραγωγήσει και να μεταδώσει αξίες και αρετές.

img

Γιατί το θέατρο ως πολυσημικό πολιτισμικό φαινόμενο και διαδραστικό σύστημα επικοινωνίας, ως καλλιτεχνικό δημιούργημα, κοινωνικό γεγονός και μορφοπαιδευτικό αγαθό, διαθέτει αυτή την ιδιαιτερότητα: συνιστά παράλληλα περιέχον αλλά και περιεχόμενο του πολιτισμού,και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων.

img

Συνεπώς, είναι καλό για όλους μας ανεξαρτήτως ηλικίας από τα μικρά παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους να πηγαίνουμε να παρακολουθούμε παραστάσεις γιατί με αυτό τον τρόπο εξελισσόμαστε πνευματικά και τροφοδοτούμε το πνεύμα μας με γνώση και φως. Η επίσκεψή μας στο θέατρο πρέπει να λειτουργεί ως επένδυση και να επιζητούμε να πηγαίνουμε συχνά καθώς θα αποκομίσουμε γνώση και θετική αύρα. Δεν είναι υπερβολή να πω πως με το θέατρο εξελισσόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.