Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω - Παραστάσεις 5 και 6 Ιουνίου

img

Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω, το μουσικό παραμύθι για παιδιά 5-9 ετών, επιστρέφει στο Φεστιβάλ και στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, αυτό το Σαββατοκύριακο, στις 10:00 και στις 12:00 το πρωί.

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Αίθριο)

5 και 6 Ιουνίου, 10:00 και 12:00

H μουσική παράσταση για παιδιά ηλικίας 5 - 9 ετών, πρόλαβε να παρουσιαστεί μόνο για μία ημέρα το φθινόπωρο που μας πέρασε, επανέρχεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ για να συναντηθεί με το κοινό της. Εμπνευσμένο από ένα γαλλικό προκλασικό τραγούδι, το μουσικό παραμύθι που συνέθεσαν και ερμηνεύουν ζωντανά ο βιολοντσελίστας Αναστάσιος Μισυρλής και ο βιολονίστας Φώτης Σιώτας σε κείμενο της Ελένης Φωτάκη, μας μιλά για ένα «ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω». Στο δρόμο όμως ανακάλυψε τη σοφία της ροής προς τα μπρος, της αέναης κίνησης και της συνέχειας.

Παραλλαγές του τραγουδιού άλλοτε με oργανικό ήχο και άλλοτε με χορωδιακή προσέγγιση συνυπάρχουν με πρωτότυπες συνθέσεις αλλά και γνωστά θέματα από την κλασική μουσική έως και μελωδίες του κόσμου. Ατμοσφαιρικά ηχοτοπία συνομιλούν με τη ζωντανή αφήγηση από την ηθοποιό Ηρώ Μπέζου και μας παρασύρουν σ’ ένα ταξίδι αναζήτησης της χαράς.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Φώτης Σιώτας είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός για τη συνεργασία του με τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, που παραμένει σταθερή από το 1993 ως σήμερα. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολί και το τραγούδι σε ηλικία 9 ετών, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος πολλών συγκροτημάτων της πόλης, όπως: Ποδηλάτες, Boomstate, Επισκέπτες και Ευοί Ευάν. Συνεργάζεται επίσης με τον κιθαρίστα Μπάμπη Παπαδόπουλο. Από το 2005 έχει δημιουργήσει με τον κιθαρίστα Κώστα Παντέλη το ντουέτο Sancho 003, με το οποίο κυκλοφόρησαν δυο δίσκους (We buy gold, MUZGA), ενώ το 2016 δημιούργησε το γκρουπ Σωτήρες. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη στις παραστάσεις Ξύπνα Βασίλη και ο Χορός της φωτιάς και έχει γράψει μουσική για τη χορευτική ομάδα sinequanon, για το Φεστιβάλ Αθηνών, για το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ  και για δεκάδες άλλες παραγωγές .

Ο Αναστάσιος Μυσιρλής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και από την ηλικία των 5 ετών άρχισε να συμμετέχει σε χορωδίες (Χορωδία Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων Θεσσαλονίκης, χορωδίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μακεδονία και ΕΡΤ,παιδική χορωδία Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης). Πήρε δίπλωμα βιολοντσέλου από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκη. Ως βιολοντσελίστας έχει συνεργαστεί με ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με σύνολα τζαζ μουσικής και μεγάλους θεατρικούς και μουσικούς οργανισμούς (ΕΡΤ, ΕΛΣ, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Μέγαρο Μουσικής, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μουσείο Γουλανδρή, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), καθώς θιάσους και θεατρικές ομάδες.

Η Ηρώ Ελένη Μπέζου αποφοίτησε από  την Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου το 2009 και από τότε έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο με σημαντικούς σκηνοθέτες (Στ.Φασουλή, Γ. Χουβαρδά, Θ.Μοσχόπουλο, Α. Καραζήση, Τ.Τζαμαριά, Γ. Μπέζο, Κ. Ευαγγελάτου, Χ. Φραγκούλη, Α. Μπινιάρη, Μ. Πανουριά. Π. Δεντάκη, Β. Κουκαλάνι, Λ. Μελεμέ, Α. Αζά,  Ε. Λυγίζο, Πρ. Αλειφερόπουλο κ.α.), σε παραγωγές στο Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Θέατρο Πορεία, του Δημοτικό Θέατρου Πειραιά κ.α. Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει σε ταινίες των: Νίκου Περράκη, Γιωργου Σιούγα, Στέργιου Πάσχου,  Θανάση Τρουμπούκη, Γιάννη Κορρέ , Λευτέρη Γιαννακουδάκη, Ελένης Μητροπούλου, Ιωάννας Κρυωνά, Marianno Pensotti, The Boy. Το 2019 τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Αναστάσιος Μισυρλής - Φώτης Σιώτας

Το ποτάμι που ήθελε να γυρίσει πίσω

της Ελένης Φωτάκη

Μουσική σύνθεση και ερμηνεία Αναστάσιος Μισυρλής, Φώτης Σιώτας

Αφήγηση Ηρώ Μπέζου

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Αίθριο), Θουκιδίδου 13, Πλάκα

Πληροφορίες πρόσβασης/χάρτης εδώ και εδώ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Παρακαλούμε κάθε μικρός θεατής να συνοδεύεται από έναν μόνο ενήλικα. Ένας ενήλικας μπορεί να συνοδεύει περισσότερα από ένα παιδιά.

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη πριν και κατά τη διάρκεια της παράστασης και μέχρι την αποχώρηση από το χώρο της παράστασης.