ΤΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ

img

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΑΤΗ. Ο πρόξενος Μπέρνικ αδιαφορεί αν ένα καράβι βγει απο τα ναυπηγεία του σάπιο κι αν υπάρχει κίνδυνος ταξιδεύοντας να βουλιάξει, όταν του το επιβάλλουν τα συμφέροντά του.

 Δεν αδιαφορεί όμως καθόλου γι' αυτό όταν μαθαίνει πως με το καράβι που κινδυνεύει φεύγει για την Αμερική δραπέτης από το πατρικό σπίτι, ο μονάκριβος γιος του, Όλαφ, που για χάρη του μάζεψε τόσα πλούτη κι έκανε τόσες αξιόποινες πράξεις στη ζωή του. Ο πρόξενος Μπέρνικ η πιο εξέχουσα φυσιογνωμία του τόπου του, μπορεί φυσικά να είναι θύμα των κοινωνικών συνθηκών. Μπορεί να είναι άτιμα και πολλές φορές εγκληματικά τα μέσα που μεταχειρίσθηκε για να κάνει την περιουσία του και να γίνει τύπος και υπογραμμός, το στήριγμα της υποκριτικής κοινωνίας του, και πως το έγκλημα είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει την θέση και την επιρροή του. Ωστόσο το δράμα του είναι βαθύτερο, γιατί εγκληματεί χωρίς να είναι κατά βάθος κακός, αντιμετωπίζοντας ένα φοβερό πρόβλημα. Ή θα γίνει όργανο της κοινωνίας ή θα χορέψει σύμφωνα με τον σκοπό της, για να φθάσει στην κορυφή της συμβατικής ιεραρχίας της και να γίνει ο στυλοβάτης της.

img

Στα στηρίγματα της κοινωνίας που γράφτηκαν το 1877 βρίσκεται ολόκληρος ο Ίψεν.
Συγγραφέας :Ερρίκος Ίψεν
Σκηνοθεσία: Βαλέντίνη Λουρμπά
Φωτισμοί:Παναγιώτης Μανούσης
Μουσική: Νίκος Ανδρούλης
Σκηνικά κοστούμια: Σωτηρία Σώτου
Παίζουν οι ηθοποιοί:Χρήστος Αυλωνίτης, Αλεξάνδρα Πολυτίμη Καλομοίρη, Κάλλια Καράμπελα, Σπύρος Κατηφόρης, Χάρης Λεοντσίνι, Ελένη Μανδηλαρά, Δώρα Τζερουνιάν.

img

img

img

Πιό πρόσφατα Posts