Δύο τελευταίες παραστάσεις χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών 2017

img

Το Φεστιβάλ Αθηνών 2017 πλησιάζει προς το τέλος του. Ο χορός πρόσφερε δυνατές στιγμές στο κοινό, με παραστάσεις που ξεχώρισαν, συγκίνησαν και ικανοποίησαν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του χορού. Μέχρι το τέλος της διοργάνωσης, παραμένουν δύο παραστάσεις, η κάθε μια με το δικό της ξεχωριστό στίγμα.

Ο Καταλανός χορογράφος Πέρε Φάουρα δημιουργεί ένα ντίσκο πάρτι όπου οι χορευτές συναντούν το κοινό, ενώ η νεαρή χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ Ντοροτέ Μυνιανεζά παρουσιάζει μία από τις πιο πολυαναμενομενες παραστάσεις παγκοσμίως, με θέμα της θηριωδίες στη Ρουάντα.

img

16 & 17 Ιουλίου
BIOS
Πέρε Φάουρα
Γλυκός πυρετός

Ο Καταλανός χορογράφος Pere Faura (Πέρε Φάουρα) είναι γνωστός για τις δουλειές-μελέτες του, στις οποίες ενσωματώνει στοιχεία της ποπ κουλτούρας και τα επαναδιατυπώνει σε εμφανώς θεατρική φόρμα. Το Sweet Fever, που εντάσσεται στην τριλογία Sweet Suites, αποτελεί μια χορογραφία-λούπα με αφετηρία τον εμβληματικό χορό της «Fever Night» από τη θρυλική ταινία Πυρετός το Σαββατόβραδο. Η χορογραφία του Φάουρα ερμηνεύεται από ομάδα εθελοντών και επαγγελματιών χορευτών και έχει μορφή επανάληψης. Ξεκινά από την πιστή ανάπλαση της αρχικής χορογραφίας και, με την εισαγωγή σταδιακών αλλαγών, φτάνει στην πλήρη παραμόρφωσή της. Η παράσταση βρίσκεται σε διάλογο με ποικίλα θεατρικά στοιχεία, βίντεο, μουσική, φώτα κ.ά. Ο καλλιτέχνης επανερμηνεύει και επενδύει εκ νέου με νόημα μια διάσημη χορογραφία σ’ ένα τελετουργικό, εκστατικό ταξίδι που ειρωνεύεται το διαρκές κυνήγι των απολαύσεων: Αντιπαραθέτει την εικονική ευτυχία της αναπαράστασης του χορού στη μεγάλη οθόνη με τη σωματική ευχαρίστηση του πραγματικού βιώματος.  
Στην παράσταση δεν υπάρχουν καθίσματα. Οι θεατές παρακολουθούν την παράσταση όρθιοι, ώστε να μπορούν να χορεύουν και αυτοί!
Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει ντίσκο πάρτι!

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Πέρε Φάουρα
Βοηθός εργαστηρίου και χορευτής: Javi Vaquero/
Σχεδιασμός χώρου: Jordi Queralt
Προηχογραφημένο DJ session: Amaranta Velarde
Φωτισμοί: Sergio Roca Saiz
Βίντεο: Joan Escofet
Τεχνικός συντονισμός: Sergio Roca Saiz

Με τη συμμετοχή εθελοντών και επαγγελματιών χορευτών από την ομάδα του Πέρε Φάουρα
 
Παραγωγή: Blanc Produccions
Management: Art Republic 
Πρεμιέρα στο Temporada Alta Festival 2016
Με την υποστήριξη του Mercat de les Flors
Σε συνεργασία με τα: Festival Foreign Affairs (Βερολίνο), L’animal a l’esquena, La Caldera, La Visiva, Antic Teatre
Ευχαριστίες: Xevi Gibert, NunArt, La Palomera, Les Antonietes Teatre

Δείτε βίντεο από την παράσταση εδώ: https://vimeo.com/220040014 






18 & 19 Ιουλίου
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – Η 
Ντοροτέ Μυνιανεζά – Compagnie Kadidi
Unwanted /Ανεπιθύμητα

Γεννημένη στη Ρουάντα και εγκατεστημένη στη Γαλλία, η χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ Dorothee Munyaneza (Ντοροτέ Μυνιανεζά) ήταν μόλις δώδεκα ετών όταν στην πατρίδα της ξέσπασε η γενοκτονία του 1994. Αντλώντας από τη φρικιαστική εμπειρία του πολέμου, η Μυνιανεζά συνέλαβε και χορογράφησε μια παράσταση που αποτίνει φόρο τιμής στις γυναίκες που βίωσαν την κτηνωδία και των οποίων τα σώματα κακοποιήθηκαν, βιάστηκαν, εξευτελίστηκαν, σώματα-αντικείμενα, ανεπιθύμητα. Όλες εκείνες τις γυναίκες «που ο βιασμός τους ισοδυναμούσε με όπλο μαζικής καταστροφής», όπως αναφέρει η καλλιτέχνιδα, και  όλα εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν ανεπιθύμητα. 

Η παράσταση συνδυάζει χορό, ηχητικό υλικό με μαρτυρίες υπό τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού συνθέτη Alain Mahe, χορωδία δύο φωνών με την Holland Andrews και την ίδια τη Μυνιανεζά, και τα έργα τέχνης του φημισμένου καλλιτέχνηBruce Clark. Η Μυνιανεζά οραματίζεται την παράσταση σαν μια κληρονομιά που παραδίδεται από τη μια γυναίκα στην άλλη, μια κληρονομιά που δεν πρέπει να λησμονηθεί. Το έργο είναι μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή, που έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών αμέσως μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών.

Σύλληψη και χορογραφία: Dorothee Munyaneza
Συμμετέχουν: Holland Andrews, Alain Mahe, Dorothee Munyaneza
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Faustin Linyekula
Σκηνογραφία: Vincent Gadras
Έργα τέχνης: Bruce Clarke
Φωτισμοί: Christian Dubet
Μουσική: Holland Andrews, Alain Mahe, Dorothee Munyaneza
Ενδυματολόγος: Stephanie Coudert
Τεχνική διευθύντρια: Marion Piry
Παραγωγή - Διαχείριση - Booking: Emmanuel Magis/Anahi
Παραγωγή: Compagnie Kadidi, Anahi
Συμπαραγωγή: Festival d’Avignon, Theatre de Nimes – scene conventionnee pour la danse contemporaine, Le Liberte – Scene Nationale de Toulon, Pole Arts de la scene – Friche la Belle de Mai, La Chartreuse de Villeneuve-lez-Avignon – Centre national des ecritures du spectacle, Musee de la Danse – Rennes, Theatre Garonne – scene europeenne – Toulouse, MCB Maison de la Culture de Bourges Scene nationale, Bois de l’Aune – Aix en Provence, BIT Teatergarasjen-Bergen, Pole Sud – Centre de developpement choregraphique de Strasbourg, L’echangeur CDC Hauts de France, Escales danse en Val d’Oise, Theatre de St Quentin-en-Yvelines, Scene nationale, Theatre du fil de l'eau - ville de Pantin, Theatre Forum Meyrin, Geneve, Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer, Berlin, Festival d’Automne a Paris.

Με την υποστήριξη των la DRAC PACA - ministere de la Culture et de la Communication, Region PACA and ARCADI, Fonds de dotation du Quartz –Brest, Creative Exchange Lab of Portland Institute for Contemporary Art, Africa Contemporary Arts Consortium/USA, and Baryshnikov Arts Center, New York, NY, ICRC – International Committee of the Red Cross, Fonds SACD stage music, Fonds SACD theatre, Fonds Transfabrik - Franco-German fund for performing arts. Με τη βοήθεια των Montevideo – Marseille and ADAMI.
Η CompagnieKadidi υποστηρίζεται για τις περιοδείες της στο εξωτερικό από το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Με την υποστήριξη του Teatroskop στo πλαίσιo του FranceDanse Orient-Express. Το Teatroskop είναι ένα πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.




Φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση, στο http://greekfestival.gr/gr/press


Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Ο πολιτισμός είναι η κοινή μας γλώσσα!