Πρεμιέρα για "Το χρονικό των δέκα ημερών"_Μια μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου

img

Η παράσταση “Το Χρονικό των Δέκα Ημερών” πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο γεμάτο, (τηρουμένων των μέτρων κατά της πανδημίας), Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

Το Χρονικό των δέκα ημερών-Αΐβαλί 1922”, το βιβλίο της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη των εκδόσεων του ΙΔΙΣΜΕ, ανέβηκε σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου, η οποία και δημιούργησε μία ιδιαίτερη παράσταση, έναν διάλογο θεατρικής αφήγησης και μουσικής, ο οποίος σε συνδυασμό με ψηφιακές εικόνες ταξίδεψε τους θεατές στο 1922. Οι αληθινές πλευρές της αφήγησης συνομίλησαν με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Η Αγγελική Καρυστινού συγκίνησε βαθιά το κοινό με την ερμηνεία της ως Αγάπη Μολυβιάτη- Βενέζη, η Ηρώ Σαΐα μάγεψε με τη φωνή της στα τραγούδια της Μαρίνας Χρονοπούλου και ο Βαγγέλης Ψωμάς έδωσε μια άλλη νότα σε μία υπέροχη παράσταση που αναμόχλευσε μνήμες.

 

Στην πρεμιέρα της παράστασης παρευρέθηκε και η Λώρα Μολυβιάτη, εγγονή της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη.

 

Η επόμενη παρουσίαση της παράστασης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρτέμιδος.

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

Η Αγάπη-Μολυβιάτη Βενέζη αφηγείται. Μια αληθινή ιστορία, μια ιστορία ντοκουμέντο. Ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει πόσο η «Αγάπη» και η δύναμη με την οποία οπλίζει τον άνθρωπο μπορεί να νικήσει την φρίκη του πολέμου. Συγγραφέας η ίδια και αδελφή του σπουδαίου συγγραφέα Ηλία Βενέζη, υπόσχεται ένα ταξίδι στην εποχή του μεγάλου κακού στην Μικρά Ασία.

 

Αμέσως μετά την παρουσία του τουρκικού στρατού στο Αϊβαλί το ’22, ρίχνεται στη φωτιά να σώσει τον αδελφό της. Κι εκεί που όλα έχουν χαθεί, σχεδόν λιπόθυμη, στο χείλος του θανάτου, συναντά άνθρωπο ξεχωριστό, εχθρό και αλλόθρησκο, αλλά κι αληθινό σωτήρα, που είχε κάποτε ορκιστεί εκδίκηση ενάντια στους Έλληνες. Μα τα μάτια της Αγάπης, έμοιαζαν με κείνα, της αδερφής του, που ‘χασε από χέρι ελληνικό. Κι αντί να τη σκοτώσει, κρύβει εκείνη και τον πατέρα της μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Η Αγάπη Μολυβιάτη μας απαντά πως η πίστη στον άνθρωπο νικά τη φλόγα του μίσους που γεννά ο πόλεμος. Σα θαύμα μοιάζει η συνάντησή της με τον Τούρκο στρατιώτη. Ένα θαύμα που μάλλον έσωσε και τον ίδιο τον Ηλία Βενέζη…

 

 

19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

21:00

Πολιτιστικό Κέντρο Αρτέμιδος

Λεωφόρος Αρτέμιδος 137

Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 6907905426

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Ερμηνεία: Αγγελική Καρυστινού
Τραγούδι: Ηρώ Σαΐα
Αφήγηση: Βαγγέλης Ψωμάς, Μάνια Παπαδημητρίου
Μουσική σύνθεση - Πιάνο: Μαρίνα Χρονοπούλου
Βίντεο: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου – Ίρις Κατσούλα
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας

Ιστορική Σύμβουλος: Ειρήνη Σαρίογλου

Φωτογραφίες παράστασης: Ελπίδα Μουμουλίδου

 

Παραγωγή: CALD Productions

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής