Ανοιχτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων για το πάρκο Μηναΐδη- Φωτιάδη

img

Προς                                                                                   Αρ. Πρωτοκόλλου: 197779

Αθήνα,28/7/2021                                                                                              
τον Δήμαρχο Αθηναίων

κ. Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


Αξιότιμε  Κύριε Δήμαρχε,


Οι δημότες των Κ.Πατησίων κρίνουμε πλέον σκόπιμο να επικοινωνήσουμε απευθείας μαζί σας μέσω αυτής της επιστολής μετά την παρακολούθηση της 13ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σκοπός μας είναι αφενός να αποσαφηνίσουμε κάποιες θέσεις μας (οι οποίες  παρουσιάστηκαν διαστρεβλωμένες στο δημοτικό συμβούλιο) , αφετέρου να σας γνωστοποιήσουμε το αίτημά μας να επικοινωνήσουμε μαζί σας δια ζώσης.

Πρώτα – πρώτα, θα θέλαμε όμως να αναφερθούμε επιγραμματικά σε μερικά καίρια σημεία, που αφορούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την 19η Ιουλίου 2021.

Σημείο 1ο:

Κάνατε λόγο για χειραγώγηση των κατοίκων και κομματικές σκοπιμότητες. Ωστόσο, αυτή είναι μια λανθασμένη οπτική επί του θέματος, αφού, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, η περιοχή μας εκπροσωπείται από συγκεκριμένη Επιτροπή αποτελούμενη αποκλειστικά από μέλη – δημότες Κ. Πατησίων. Μάλιστα, η επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε πρόσφατα με αφορμή τη διεκδίκηση του χώρου στην Ιακωβάτων και με σκοπό να εκπροσωπεί τους μόνιμους κατοίκους και να οργανώνει τις αντίστοιχες δράσεις.

Σημείο 2ο:

Αναφέρατε ότι βρισκόμαστε σε ένα «δίλλημα» :  θέσεις στάθμευσης ή σχολεία.  Θα μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε με αυτή την «εύκολη» αλλά όχι εποικοδομητική  προσέγγιση του θέματος. Φυσικά, η στέγαση των νηπίων είναι σημαντική υπόθεση και σας διαβεβαιώνουμε ότι μας αφορά , μιας και οι περισσότεροι είμαστε γονείς. Ωστόσο, ως γονείς ανησυχούμε εξίσου για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, κυρίως των παιδιών μας, σε αυτήν την πυκνοκατοικημένη γειτονιά. Γι’  αυτό, θεωρούμε ότι ο υπαίθριος χώρος (που μόνο «αδόμητος» δεν είναι στην πραγματικότητα) συμβάλλει στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών μας , αφού λειτουργεί και ως χώρος αναψυχής για πατίνι, ποδήλατο και λοιπές δραστηριότητες. Είναι, λοιπόν, ο χώρος στην Ιακωβάτων ο μοναδικός χώρος στον οποίο μπορούν να τοποθετηθούν οι 11 οικίσκοι; Αναρωτιόμαστε: δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, ώστε να μη χάνουν τα παιδιά μας αυτόν τον μικρό αλλά κοντινό στα σπίτια τους υπαίθριο χώρο πρασίνου;


Σημείο 3ο:

Ακούσαμε δια στόματός σας το επιχείρημα ότι οι κάτοικοι στα Κ. Πατήσια «ξεβολεύονται», γιατί χάνουν τις θέσεις πάρκινγκ. Σας ενημερώνουμε, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ότι η γειτονιά μας περιλαμβάνει στο οικοδομικό τετράγωνο  το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Γι΄αυτό , εάν βρισκόσασταν  στον υπαίθριο χώρο μας τις πρωινές, κυρίως,  ώρες  θα μπορούσατε να διαπιστώσετε την πληθώρα ιατρικών αυτοκινήτων που προσέρχονταν για στάθμευση εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς που προσέρχονται για εξέταση στο εν λόγω νοσοκομείο. Έχετε , λοιπόν , εξετάσει εναλλακτική λύση για στάθμευση όλων αυτών των οχημάτων , δεδομένου ότι το ίδιο το νοσοκομείο δε διαθέτει ιδιωτικό χώρο στάθμευσης; Υπάρχει μελέτη για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις της κατάργησης αυτών των θέσεων στάθμευσης στην περιοχή ,η οποία ούτως ή άλλως ταλαιπωρούνταν με μια απλή εφημερία του νοσοκομείου ακόμα και με ενεργές τις 150 θέσεις στάθμευσης; Να σας επισημάνουμε, άλλωστε, ότι η περιοχή μας επί δημαρχίας Αντώνη Τρίτση είχε ενταχθεί σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποβαθμισμένων γειτονιών, το λεγόμενο «Γειτονιές σε κρίση». Παρόλο που το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμεινε πρακτικά ανεφάρμοστο, αποτυπώνει με κάθε λεπτομέρεια τις ανάγκες της γειτονιάς μας για πράσινο, κοινωφελείς χώρους και θέσεις στάθμευσης. Πρότεινε, μάλιστα, την απαλλοτρίωση του υπάρχοντος εκείνη την εποχή εργοστασίου Μηναΐδη – Φωτιάδη, όπως και έγινε, για την κάλυψη ακριβώς αυτών των επιτακτικών αναγκών · ανάγκες που είναι ακόμα πιο πιεστικές σήμερα δεδομένης της μεγαλύτερης οικιστικής πυκνότητας.

Σημείο 4ο:

Ο χώρος στην Ιακωβάτων έχει εσκεμμένα παραμείνει στα χαρτιά ως «αδόμητος χώρος». Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι είναι πράγματι αδόμητος. Σας θυμίζουμε ότι το  Δημ. Συμβούλιο με την Π.Δ.Σ 951/1994 έχει αποφασίσει οριστικά  τον χαρακτηρισμό του χώρου ως «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων, πολυδύναμο κοινωνικό κέντρο», ενώ στη συνεδρίαση του Δ.Σ 17/10/1995 επιβεβαιώθηκε η βούληση του Δήμου για την απόκτηση του χώρου, τον οποίο αγόρασε εντέλει το 1997. Έτσι, το 2005, επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, έγινε η ανάπλασή του, εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στους δημότες χαρακτηριζόμενος από την ίδια τη δήμαρχο ως «Ανάσα ζωής». Δεν κρίνετε, λοιπόν , απαραίτητο να αποκαταστήσετε αυτή την εκκρεμότητα ετών που αφορά στον χαρακτηρισμό του χώρου, έτσι ώστε και στο μέλλον να παραμείνει ο χώρος προστατευμένος και να αποφευχθεί ανάλογη σύγκρουση και αντιπαράθεση με τον Δήμο;

Σημείο 5ο:

Αναφέρατε ότι η κινητοποίηση των κατοίκων στα Κ. Πατήσια αποτελεί σαμποτάζ για τη στέγαση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Δεν ισχύει, Κ. Δήμαρχε. Δεν ξεκινήσαμε ένα πρωί με σκοπό να σας εμποδίσουμε να στεγάσετε τα νήπιά μας. Απλώς μια μέρα βρεθήκαμε αιφνιδιαστικά και μετά λύπης μας μπροστά σε μια μπουλντόζα, που απειλούσε κομμάτι της δικής μας γειτονιάς χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους κατοίκους της. Βρεθήκαμε επαπειλούμενοι από ΜΑΤ σαν να είμαστε υπόλογοι και καταζητούμενοι. Σαν να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας , των οποίων η γνώμη δεν υπολογίζεται. Κι όμως, κύριε Δήμαρχε , πρόκειται για τα δικά μας παιδιά και για τη δική μας ποιότητα ζωής.  Δεν έχουμε, λοιπόν, δικαίωμα να συνυπολογιστούμε και να συμμετέχουμε σε δημόσιο διάλογο γι΄αυτό το θέμα ;

Σημείο 6ο :

Αναφέρατε στο δημοτικό συμβούλιο ότι οι διαφωνούντες με την απόφασή σας αποτελούμε μειοψηφία, επειδή δεν υπήρξε μαζική εκπροσώπηση στο Δημαρχείο κατά τη συνεδρίαση. Λάβετε υπόψη σας, όμως, ότι είναι μια δύσκολη χρονικά περίοδος, γιατί οι θερινές διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει για πολλούς συνδημότες μας, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν. Εντούτοις, αυτό δε μειώνει τον συλλογικό χαρακτήρα της κινητοποίησής μας και δε θα έπρεπε να δημιουργεί παραπλανητικές εντυπώσεις περί …μειοψηφιών.  Αντιθέτως, μέσω αυτής της επιστολής σάς μεταφέρουμε και τη δική τους ανησυχία και αγωνία για το πώς θα βρούμε τη γειτονιά μας κατά την επιστροφή από τις διακοπές μας.


Ως εκ τούτου , οι κάτοικοι των Κ. Πατησίων σας απευθύνουμε- έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή- έκκληση για διάλογο. Συγκεκριμένα, καταθέτουμε μέσω αυτής της επιστολής το αίτημά μας να συνδιαλεχθούμε δια ζώσης, μέσω των εκπροσώπων μας,  με εσάς ή με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αθηναίων, με σκοπό να συζητηθεί και να διευθετηθεί το θέμα που μας απασχολεί καταλήγοντας από κοινού σε μια όσο το δυνατόν εποικοδομητική λύση.

Τα αιτήματά μας : άμεση κήρυξη του πάρκου Ιακωβάτων σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, διευθέτηση του ζητήματος της δίχρονης υποχρεωτικής σχολικής αγωγής με εξεύρεση μόνιμων και αξιοπρεπών λύσεων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή , αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε εκ νέου ότι το θέμα μας δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο. Ωστόσο, έχουμε το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του επιπέδου διαβίωσης και την ποιότητας ζωής μας μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, ως κάτοικοι της περιοχής, τα τελευταία χρόνια αλλά και στην πρόσφατη συνθήκη της πανδημίας που ανέδειξε ακόμα περισσότερο την έλλειψη ελεύθερων χώρων στη γειτονιά. Γι΄ αυτό, αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει με μικροπολιτικούς όρους αλλά αποκλειστικά με όρους κοινωνικού διαλόγου και ευθύνης.


Με εκτίμηση,

Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων


Βρείτε μας στα social  :

Σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/geitoniespatission

E mail :[email protected]


Κοινοποίηση:
Αντιδήμαρχος Πρασίνου, κ. Ε. Κολλάτος

Δημοτικές παρατάξεις:

«Αθήνα Ψηλά»

«Ανοιχτή Πόλη»

«Αθήνα είσαι εσύ»

«Αθήνα για την Ελλάδα»

«Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας»

«Αντικαπιταλιστικής Ανατροπή στην Αθήνα-ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο»

«Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα»

«Αθήνα το σπίτι μας»